Мукачівських безробітних вчили бути здоровими

Цікавим видався семінар 6 вересня 2011 року для безробітних Мукачівського міського центру зайнятості, присвячений здоровому способу життя. З актуальністю цієї теми можна не сперечатися, адже сьогодні відомо чимало випадків зараження СНІДом, вірусом гепатиту та багатьма іншими захворюваннями, про які людина навіть не підозрює.

Жахливою новиною для людини може стати інформація про її інфікування невиліковною хворобою, що могло бути спричинене безвідповідальним ставлення до свого здоров’я та організму. Для того, щоб запобігти та попередити зараження людини, спеціалісти Мукачівського МЦЗ організували семінар для безробітних з метою їх найбільш ширшого інформування про здоровий спосіб життя.

На захід була запрошена психолог кабінету довіри Мукачівської ЦРЛ Л. А. Колядко, яка зі свого досвіду, лікарської практики, розповіла про численну кількість випадків бездумного та неусвідомленого зараження. Людмила Анатоліївна акцентувала увагу на таких поняттях, як ВІЛ та СНІД, а особливо на способах зараження ними, особливостях протікання хвороби і найбільше на запобігання її виникненню. Вона запевнила, що позитивні результати аналізу на ВІЛ ще не означають, що людина хвора на СНІД, адже наразі існують ефективні медичні засоби, здатні сповільнити процес цього переходу. Як і при інших хворобах, рання діагностика ВІЛ дає можливість вчасно одержати медичну допомогу й психологічну підтримку для збереження нормального способу життя, роботи та відносин з оточуючими. Регулярне обстеження дозволяє вчасно призначити специфічну противірусну терапію. На сьогоднішній день переважна більшість ВІЛ-позитивних людей, що перебувають на диспансерному обліку й регулярно відвідують лікаря, продовжує вести активний спосіб життя, не припиняючи навчання й роботу. Людмила Анатоліївна наголосила, що діагностика та комплексне лікування для ВІЛ-інфікованих, які підписалися під тим, що зобов’язуються не заражати інших та сприяти покращенню свого здоров’я – цілком безкоштовне.

Під час семінару були поставленні численні питання, які цікавили безробітних та відбулась активна дискусія з обговорення теми ВІЛ та СНІДу. На завершення заходу Людмила Анатоліївна побажала присутнім завжди бути здоровими і прикласти до цього власні зусилля, адже запорука успішної людини – це насамперед здоров’я.

Іванна Печкевич, провідний спеціаліст відділу активної підтримки Мукачівського МЦЗ

panorama-mukachevo.com