Закарпаття: житло первинного ринку купувати вигідніше

У четвер, 8 вересня, в прес-центрі «Закарпатської Правди» відбулася прес-конференція на тему: «Тенденції закарпатського ринку нерухомості та його перспективи у світлі нового законопроекту про ріелторську діяльність». У ході зустрічі фахівці окреслили найважливіші положення законопроекту про ріелторську діяльність, розповідали про реалії закарпатського ринку нерухомості, ціни на первинному й вторинному ринку та останні тенденції, які намічаються в його розвитку.

Тетяна Річіна, директор приватного підприємства «Феміда», розпочала з нового законопроекту про ріелторську діяльність, зареєстрованого у Верховній раді в липні (хоча спроби прийняти такий закон простежуються з 1999 року). Фактично, він покликаний врегулювати ринок послуг ріелторів, котрі досі у своїй роботі керуються тільки Цивільним кодексом. Основні моменти, які в законодавстві необхідно зафіксувати, зводяться до кількох пунктів. По-перше, не може будь-хто займатися ріелторською діяльністю. Людина має мати вищу освіту, серйозну фахову юридичну і психологічну підготовку, бути комунікабельною. По-друге, паралельно займатися іншими, не пов’язаними з нерухомістю, видами діяльності пропонується заборонити. По-третє, кожні 3 роки ріелтор повинен підтверджувати свою кваліфікацію через іспити, якісь семінари чи конференції тощо. Хотілося б і розширення прав: скажімо, щоб ріелтори могли подавати запити в різні інстанції щодо нерухомості та прописаних осіб. У той же час усі спеціалісти (як фізичні, так і юридичні особи) будуть внесені до Всеукраїнського реєстру ріелторів, виставленого в Інтернеті, і кожен зможе перевірити, хто є хто. «Хочеться працювати професійно, якісно і не червоніючи за колег, у чому, сподіваємося, нам допоможе новий законопроект,» – підсумувала пані Тетяна. І додала: 1 жовтня ріелторська палата України проводить в Ужгороді (в однойменному готелі) круглий стіл для обговорення цього законопроекту, тож усі, кого ця тема цікавить, можуть приєднатися.

Руслан Плотніков, директор приватної ріелторської компанії «Делі», більше акцентував увагу на закарпатському й зокрема ужгородському ринку нерухомості. Останній, каже, дуже специфічний і значно відрізняється від столичного: тут усі всіх знають, тож непорядних швидко вираховують. Однак криза, яка безпосередньо вплинула на ринок нерухомості, створила певний дисбаланс: у нас ціни на первинному ринку нижчі, ніж на вторинному. «Це ніби автомобіль вживаний і автомобіль із салону. І виходить, що той, котрий був у користуванні, навіть дорожчий. Це пов’язано з тим, що наш забудовник не женеться   за надприбутками. Він крокує в ногу з ринком і намагається реалізувати продукцію. А на вторинному ринку – люди все ще живуть старими цінами і намагаються якомога дорожче продати своє житло», – пояснює пан Руслан. «Різниця між первинним і вторинним ринком –   відсотків 10 – 20. Тут спрацьовує такий фактор, як інвестиційні ризики,» – додає Тетяна Річіна. Але нове житло таки користується популярністю.

Що стосується цін на ринку Ужгорода, то нині середня вартість 1 м. кв. на первинному ринку – від 4500 до 6000 грн. (але треба чекати півроку-рік), на вторинному одно- і двокімнатні коштують 700 – 730 дол./м2, а 3-кімнатні – 600 – 650. Хоча ціни можуть суттєво відрізнятися залежно від місця розташування помешкання.

А прогнози на найближче майбутнє фахівці дають такі. Вторинний ринок дешевшатиме, хоча й дуже повільно, бо це морально і фізично застаріле житло. Однак ціни на 1-кімнатні квартири тримаються – такі помешкання користуються великим попитом, як і малосімейки. Нещодавно, наприклад, хрущовку з ремонтом на 1 поверсі з меблями продали за 30   тис. доларів. А найбільше падуть ціни на 3-кімнатні квартири. Нині панельку можна купити за 40-41 тисячу. Впали в ціні й словацькі панельки – через зупинку ліфтів.

Підсумовуючи, гості прес-клубу «Закарпатки» сказали: відсотків 90 українців не можуть дозволити собі купити житло, оскільки іпотечне кредитування фактично заморожене.   Тому питання доступного кредитування, може, навіть за підтримки держави, дуже актуальне.

прес-центр “Закарпатська правда”

rionews.com.ua