2 дерев’яні храми Закарпаття – претенденти до спадщини ЮНЕСКО

Вісім українських, які є найкращими зразками галицьких, гуцульських, лемківських та бойківських церков, можуть потрапити до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Про це сьогодні, 4 жовтня, повідомив голова комісії сакрального мистецтва Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ о. Ярослав Петруха.

Священик, який представляв Сокальсько-Жовківську єпархію на міжнародній науковій конференції “Феномен дерев’яної церкви” повідомив, що чотири церкви представляють Львівщину, дві – Івано-Франківщину і дві – Закарпаття.

Зокрема, у цьому переліку знаходяться два діючих храми Сокальсько-Жовківської єпархії – церква Зіслання Святого Духа (1502 р.) у с. Потелич та церква Пресвятої Трійці (1720 р.) у м. Жовква.

“Подання на включення до списку світової спадщини ЮНЕСКО завершене до кінця вересня, а в січні 2012 року воно буде передане до штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі. Після вивчення документів, до України прибудуть експерти цієї організації, які проведуть експертну оцінку запропонованих храмів. І тільки в середині 2013 р. українські дерев’яні церкви можуть потрапити в список ЮНЕСКО” – зазначив о. Ярослав Петруха.

zakarpattya.net.ua