Студенти УжНУ вимагають повернути «студентську електричку» – дизель-поїзд «Едельвейс» і готують акцію

МГО Європейська Асоціація Студентів Права Ужгорода та Профком студентів УжНУ   звернулись до Начальника Львівської залізниці та голови Закарпатської ОДА   з проханням відновити рух дизель-поїздів № 801-804 «Едельвейс» і залишити ці залізничні маршрути в дії. 1 жовтня Львівська залізниця скасувала курсування поїздів підвищеної комфортності № 801/802 сполученням Тячево-Ужгород, № 803/804 Ужгород-Хуст потягу «Едельвейс» “у зв’язку з малонаселеністю та збитковістю перевезень”. Студенти вже зібрали понад 100 підписів і готують акцію протесту.

 Як розповів Валерій Нечаєв, президент МГО «Європейська Асоціація Студентів Права Ужгород», ще наприкінці вересня, в організацію звернулися студенти, і повідомили, що провідники в потязі також збирають підписи, і що з 1 жовтня «Едельвейс» курсувати не буде (тільки в п’ятницю, неділю та понеділок в один бік).

«Справа в тому, що з 2004 року вартість проїзду до Виноградова вартував 5 гривень. Зараз ціна піднялась до 20 гривень за проїзд, а пасажирів все більше та більше,– каже Валерій Нечаєв. — Провідники нам повідомили, що знімати будуть і «Солотвинський» потяг (що їде до Львова) і «Харківський» також. Все це звязано з приватизаційними процесами, кажуть що якщо знімуть дані потяги, під час приватизації їх можна буде тоді придбати за копійки».

Курсування дизель-поїздів «Едельвейс» на сьогодні є єдиною можливістю для студентів, молоді та працівників доїхати до обласного центру. Скасування даних залізничних маршрутів порушить дві основоположні права та свободи людей, гарантовані Конституцією України – а саме: право на освіту та право на працю,– кажуть в МГО Європейська Асоціація Студентів Права Ужгорода.

http://rionews.com.ua/