Наталія Панова: «Актуальна нині тема – виконання рішень судів на користь чорнобильців і дітей війни»

У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» відбулася прес-конференція начальника державної виконавчої служби у Закарпатській області. Йшлося про підбиття підсумків року, що минає, а також про заплановане на 2012 рік.
За словами Наталії Панової, закарпатські виконавці займають перше місце за сумами коштів, які стягнуті до державного бюджету, друге місце за кількістю завершених виконавчих документів і третє – за фактичним виконанням рішень.

Варто відзначити, що якісне виконання всієї роботи державної виконавчої служби у Закарпатській області забезпечує всього лише 143 державних виконавці. Це зовсім небагато, враховуючи об’єм документів, які наявні до виконання, а це 149 тис. документів.

На прес-конференції наголошувалося на тому, що державна виконавча служба на Закарпатті багато працює для того, аби громадяни дізнавалися про її існування і про те, для чого саме вона створена. Виконавча служба покликана забезпечити повне фактичне виконання рішень судів, виконавчих написів нотаріусів (це ті документи, які надаються нотаріусами в разі несплати кредиту), постанов адміністративних органів (постанови про штрафи ДАЇ), постанов Управління захисту прав споживачів та інших, а також рішення Європейських судів, якщо такі мають місце.

Також йшлося про те, що державна виконавча служба в Україні є одним із органів, які здійснюють наповнення державного бюджету, а саме ДВС стягує виконавчий збір у розмірі 10% від суми, що стягнута. Далі кошти йдуть до держбюджету. Тобто до органів державної виконавчої служби доводиться певний план про стягнення відповідної суми коштів для наповнення державного бюджету.

У Закарпатській області за минулий рік цей план був перевиконаний на 200%, і замість 2 млн. грн. було стягнуто 4 млн. 720 тис. грн. У подальшому ці кошти як фінансування з державного бюджету підуть частково і на утримання державної виконавчої служби.

В поточному році, як зазначила начальник виконавчої служби, кількість судових рішень, які підлягають до виконання на Закарпатті, невпинно зростає. Якщо в минулому році органи державної виконавчої служби в Закарпатській області повинні були виконати 141 тис. таких виконавчих документів, то зараз це вже 150 тис. А якщо говорити про суми, які підлягали до стягнення, то вминулому році це був 1млрд. 300 млн. грн., а в цьому році – це майже 2 млрд. грн., які повинні стягнути державні виконавці до держбюджету.

Говорячи про досягнення і результати роботи Наталія Панова, відзначила, що у 2011 році завершили близько 98 тис. справ, що складає 65,7% , майже на 1 млрд. грн. стягнули коштів. У грошовому еквіваленті – це 97 млн. грн., які отримали ті люди, котрі звернулися до державної виконавчої служби за примусовим виконанням рішень судів.

Наразі дуже актуальною є тема виконання рішень судів на користь чорнобильців і дітей війни. На Закарпатті така категорія справ також наявна, але не в такій «загрозливій» кількості, як в інших областях України, де люди які виграли суд, не можуть отримати кошти, передбачені законом. Таких справ на Закарпатті за минулі 11 місяців до виконання надійшло всього лише близько 25 тис., із них завершили майже 20 тис.

Також є така категорія документів, з якою найбільше стикаються громадяни, які нібито нічого не давали і не брали в борг і не оформлювали кредити, – це стягнення за постановами органів ДАЇ. Якщо у минулому році до виконання полягало близько 50 тис. таких документів, то у цьому році – лише 20 тис.. Як зазначалося, особливість таких постанов полягає у тому, що якщо протягом 15 днів порушник правил дорожнього руху не сплатив відповідний штраф, то державна виконавча служба стягує цей штраф у подвійному розмірі.

У цьому році до держбюджету було фактично виконано таких штрафів на суму 9 млн. грн. Нерідко такі справи супроводжуються вилученням автомобілів чи оголошенням автівок у розшук. Та, як сказала Наталія Володимирівна, з відміною техогляду автомобілів, державній виконавчій службі стало набагато складніше відшуковувати водіїв-порушників, впливати на них і стягувати штрафи.

Як повідомила Наталія Панова, наступний, 2012 рік у Закарпатській області державна виконавча служба планує оголосити роком стягнення аліментів. Адже, на жаль, Закарпаття входить у трійку регіонів, в яких перебуває найбільша кількість справ про стягнення аліментів – це близько 10,5 тис. відповідних документів, які перебувають на розгляді.

Також плануються поїздки по області з метою роз’яснення жінкам їх прав. Крім цього, готуючись до 2012 року, Наталія Панова видала спеціальний методичний посібник під назвою «Порядок стягнення аліментів». Він в першу чергу стане корисним для роботи державним виконавцям, які повинні компетентно і грамотно роз’яснювати сторонам виконавчого впровадження їхні права, а також ним можуть скористатися студенти чи ті, хто хоче отримати більше інформації з даного приводу.

Лілія МАТІЦО, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua