Закарпаття: Жителі села змушені щодня переходити річку вбрід

На Закарпатті жителям села Теребля Тячівського району вже четвертий рік поспіль доводиться щодня переходити вбрід річку, що розділяє село на дві частини.

Єдиний міст через бурхливу гірську, однойменну з селом річку знесло водою під час липневого паводку 2008-го року. Щоб дістатися до магазину, лікарні, пошти або аптеки, доводиться переходити річку вбрід.

Її глибина в “спокійний” період доходить до колін, але люди з острахом чекають неминучого весняної повені.

Після багатоденного дощу вода в річці Теребля піднімалася до п’яти метрів. В такий період вода затоплює всі стратегічні пункти в селі. Тоді жителі змушені йти пішки через гори до найближчого села Руське Поле, розташованого за 30 кілометрах від Тереблі.

“Як велика вода, не можемо і місяць вийти на вулицю. Якщо людина помре, то і нікуди повезти”, – говорить мешканка села Ганна Кузьма.

На хуторі Нижній Росул, поблизу села Теребля, живе близько 50 чоловік.

Побудувати міст за свій рахунок жителям Тереблі не під силу, і вони просять районних чиновників про допомогу.

У районній адміністрації чекають, що місцева влада виявлять більше ініціативи. При цьому, за словами глави сільської ради, проектну документацію з будівництва моста вища влада пропонує оплатити з бюджету села.

За словами заступника голови Тячівської районної адміністрації Федора Стана, про вартість майбутнього моста зараз говорити важко, оскільки його протяжність складе більше 100 метрів.

Голова сільради Микола Цьока розводить руками: “Бюджет в Тереблянської сільській раді – це гроші тільки на захищені статті: зарплата, плата за енергоносії та харчування”, – пише «Лівий Берег» з посиланням на ВВС.

chas-z.com.ua