Невідома отрута вбила все живе в річці Уж і майже дійшла до Дніпра

Залишки отрути розчинилися в Прип’яті, однак в ніч на 8 березня стався повторний викид отрутохімікатів. 

На початку березня річка Уж в Житомирській області виявилася отруєною невідомою хімією, і отруйна вода прямувала в Дніпро. Однак екологічної катастрофи вдалося уникнути: залишки отрути розчинилися в Прип’яті.

“Наразі можна з упевненістю сказати: у Дніпро отрута не потрапила. Основний удар на себе взяла річечка Уж, там померло все живе. Залишки отрути розчинилися в Прип’яті. Якщо якась частина отрути і потрапила до Київського водосховища, вона розбавилася у великій кількості води і стала нетоксичною”, – розповів голова Асоціації риболовів України Олександр Чистяков “Комсомольській правді в Україні”.

Утім, за словами експерта, розслаблятися поки не варто. За даними Асоціації рибалок, в ніч з 7 на 8 березня в річку Уж стався повторний викид отрутохімікатів. Досі не ясно, з чим екологи мають справу.

“За попередніми даними, це формальдегіди. Коду рибалки почали виловлювати мертву рибу з річки Уж, щоб вода не загноїлася, у них з’явилася дивна висипка на тілі. Мабуть, концентрація отрути дуже велика”, – розповів Чистяков.

Варто зазначити, що формальдегіди дуже токсичні і небезпечні для людини – вони впливають на генетику, органи дихання, зору, репродуктивні органи. Симптоми отруєння формальдегідами: блідість, занепад сил, втрата свідомості, депресія, утруднене дихання, головний біль, судоми.

Якщо людина вдихне велику дозу речовини, настане раптова смерть. Застосовуються формальдегіди в медичному виробництві, хімічній та лісовій промисловості. Також ця речовина міститься в низькоякісних меблях.

tsn.ua