Помер патріарх найстарішої християнської церкви Папа Шенуда III

Патріарх Коптської православної церкви папа Шенуда III, який постійно намагався помирити конфесії, помер в Каїрі 17 березня, повідомило державне телебачення Єгипту.

Причина смерті 88-річного патріарха офіційно не називалася, проте, за даними ЗМІ, Шенуда III мав проблеми зі здоров’ям протягом декількох років. В останні дні стан його здоров’я значно погіршився. Шенуда III очолював коптську церкву з листопада 1971 року.

Папа був послідовним прихильником міжконфесійного діалогу. У 1973 році коптський патріарх провів зустріч з главою Римсько-католицької церкви, що відбулося вперше за півтори тисячі років. Патріарх також проводив політику розширення впливу коптської церкви за кордоном.

У роки його правління значно збільшилося число коптських парафій в США, Австралії і країнах Південної Америки, в основному, за рахунок залучення прихожан з єгипетських діаспор цих країн. Коптська православна церква є однією з найстаріших християнських конфесій.

Згідно з переказами, вона була заснована апостолом Марком в I столітті нашої ери. Послідовники коптської церкви становлять близько десяти відсотків населення Єгипту.

tsn.ua