Українці довіряють церкві, але ходять до неї рідко

В останні тижні Великого посту, напередодні Великодня, соціологи вирішили дізнатися, наскільки близькими є українці до віри та церкви. Яке місце відводиться релігії в житті з’ясовувала компанія Research & Branding Group, пише “Комсомольська правда в Україні”.

Більшість опитаних українців зізналися, що відвідують церкву лише у великі свята, в основному це люди 30-39 років. Респонденти старше 50 років відвідують церкву від випадку до випадку. А щодня бувають в храмах люди у віці старше 60-ти.

Але при цьому, хай люди і не дуже часто відвідують церкву, довіру до неї відчувають 67% учасників опитування. У центральних районах Україні ця цифра і зовсім досягає 72%, в південно-східних – 63%.

Релігія і віра для українців – це данина національним традиціям (42%) і моральним нормам (32%). Приблизно четверта частина опитаних (24%) бачать у ній особисте спасіння.

Соцопитування показало також, що нинішній церковний розкол в Україні люди схильні більше пов’язувати з внутрішньополітичним протистоянням (31%), ніж з боротьбою за людські і матеріальні ресурси (28%). І більшість (59%) вважають це питання суто внутрішньоцерковним, ззовні в яке ніхто не повинен втручатися.

Цікаві результати дали відповіді на питання, де люди повинні отримувати уявлення про моральні норми і цінності. 80% українців поставили на перше місце сім’ю, 50% – школу і вуз, і лише 28% – церкву. Наступну позицію зайняли література і мистецтво (22%).

“Це закономірно”, – вважає психолог Костянтин Увальський.

“Дитина може відвідувати церкву і дотримуватися обрядів, наслідуючи приклад батьків. Своє свідоме ставлення до релігії людина формує не раніше старшого підліткового віку, коли визначає також коло своїх культурних інтересів. Щоб духовний вибір був правильним, сприяв удосконаленню особистості, основи для нього дійсно повинні бути закладені в сім’ї та школі”, – пояснив експерт.

Водночас соціолог Євген Копатько акцентує на інших особливостях дослідження. “Опитування показало, що в останні роки в порівнянні, скажімо, з 90-ми набагато більше людей стали відвідувати церкву, шанувати релігійні свята і традиції. Зросла кількість людей, які вважають себе віруючими. Я думаю, що це повернення до важливих примирюючих моментів у нашому суспільстві, це надія на справжнє відродження духовності”, – каже керівник Research & Branding Group.

Соцопитування проводила в 18 областях Центральної, Південно-Східної України і в Криму. Опитано 1600 осіб.

tsn.ua