Рада може дозволити ув’язненим лікуватися за кордоном

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити законопроект народного депутата Тараса Чорновола, який запропонував надати ув’язненим можливість проходити лікування за кордоном.

Така ініціатива може забезпечити правову можливість для проходження екс-прем’єром Юлією Тимошенко лікування в Німеччині. За інформацією видання, це питання може бути розглянуто Верховною Радою вже сьогодні, 17 травня.

Законопроект N10450 Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (щодо звільнення від покарання через хворобу) було зареєстровано народним депутатом Тарасом Чорноволом (позафракційний) 11 травня. Документом пропонується внести зміни, згідно з яким за рішенням суду ув’язненому може бути надана можливість отримувати кваліфіковану допомогу в медичних установах як на території України, так і за кордоном, в тому випадку, якщо існує загроза його життю і здоров’ю.

“Частково причиною для підготовки цього документа була ситуація з Юлією Тимошенко, але це не головне”, – сказав Тарас Чорновіл, представляючи вчора свій законопроект на засіданні комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Він також зізнався, що для нього стала несподіванкою така швидка реакція Головного науково-експертного управління Ради, фахівці якого всього за кілька днів встигли підготувати висновок щодо даного законопроекту, а також майже екстрений розгляд цього питання в комітеті.

Глава комітету Віктор Швець (БЮТ-Батьківщина) заявив про необхідність доповнити законопроект нормою про те, що медична допомога повинна бути надана тільки за згодою засудженого. “Якщо ми почнемо примусово лікувати людей за кордоном за рішенням суду, це перетвориться на вислання опозиціонерів з країни”, – зазначив Швець.

У цілому жорсткої критики з боку членів профільного комітету законопроект, який передбачає для ув’язнених можливість лікування за кордоном, не викликав.

Нагадаємо, раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що Президент Віктор Янукович доручив генпрокурору створити правові умови для забезпечення можливості лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко в Німеччині.

КоммерсантЪ-Украина