Працівники Управління Держтехногенбезпеки продовжують навчати закарпатців правилам пожежної безпеки

За неповні два 5 місяців на Закарпатті сталося 891 пожежа, матеріальні втрати від яких перевищили чотири мільйони гривень. У вогні загинули 22 людини, ще 12 отримали різного ступеню важкості опікові травми. Найбільше від вогню потерпає житловий сектор, де виникає понад 90 відсотків пожеж.
У зв’язку з цим та задля зменшення кількості пожеж із трагічними наслідками, 22 травня працівники Держтехногенбезпеки спільно з Територіальним управлінням МНС та іншими службами здійснили пожежно-профілактичне відпрацювання села Неветленфолво Виноградівського району. Даний населений пункт вибраний не випадково, адже в поточному році мав місце випадок групової загибелі людей.

Серед погорільців основна частина людей, які входять до так званої „групи ризику” (літні люди, немічні, хворі, одинокі громадяни, багатодітні сім’ї), які через брак коштів не можуть привести у належний протипожежний стан свої господарства. Окрім того загалом по Виноградівському району спостерігається збільшення кількості пожеж з 26 випадків у минулому році до 81 впродовж поточного.

У ході проведення заходу брали участь 19 працівників від Управління Держтехногенбезпеки та МНС. Як розповів керівник Управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області Юрій Лебедєв, – більшість будинків, де мешкають малозабезпечені громадяни перебувають в експлуатації понад 50 років. Як наслідок, монтаж електромережі на той час здійснювався з у рахуванням мінімальної кількості електроспоживачів. В умовах сьогодення, де в будинках знаходяться телевізори, холодильники, мікрохвильові печі і т. ін., електромережа не витримує навантаження й виникають пожежі, які тягнуть за собою знищення матеріальних цінностей, а в окремих випадках позбавляють життя громадян.

Основною метою даного заходу було проведення роз’яснювальної роботи в першу чергу серед даної категорії громадян та привернення їх уваги до покращення протипожежного стану помешкань. Під час відпрацювання з кожним домовласником проводилися бесіди, вручалися пам’ятки та застереження, де вказувалися основні недоліки експлуатації електрообладнання та пічного опалення, через які можуть виникнути пожежі.

Не оминули рятувальники й місцевого навчального закладу, де в ході Тижня знань безпеки життєдіяльності здійснили виступи перед учнями та вчителями та довели до присутніх вимоги правил пожежної безпеки, поведінки в різного роду життєвих ситуаціях, характерних для весняно-літнього періоду.

Далі була перевірка боєготовності місцевої пожежної команди, що дислокована в даному населеному пункті. Місцевий підрозділ обслуговує п’ять населених пунктів, які входять до складу Неветленфолівської сільської ради. Як розповів керівник Виногрнадівської служби цивільного захисту Володимир Масюк, даний підрозділ є надійним помічником рятувальників, адже відстань від райцентру до найвіддаленішого населеного пункту сільської ради сягає близько 40 кілометрів, й до прибуття основних пожежних підрозділів саме місцева пожежна команда першою прибуває до місця пожежі, чи якоїсь надзвичайної ситуації, що в свою значно впливає на ефективність приборкання вогню та мінімізації наслідків пожеж.

Юрій Лебедєв, керівник Управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області повідомив, що заходи такого масштабу в області проводяться вже не вперше, й впродовж року охоплять всю територію Закарпатської області.

Управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області

zakarpatpost.net