На Закарпатті подорожчали продукти

Цінова ситуація на споживчому ринку області у червні 2012р. порівняно з травнем позначилася подорожчанням продуктів харчування та безалкогольних напоїв на 0,1%.

Найбільше, на 6,1% подорожчали овочі, олія соняшникова – на 0,5%, м’ясо та м’ясопродукти – на 0,4%, риба та продукти з риби – на 0,3%.
 
Водночас, молоко, сир та яйця подешевшали на 1,5%. Крім того, на 1,8% стали дешевші фрукти, на 2,2% – рис. Алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,5%, з них, алкогольні напої – на 0,5%, тютюнові вироби – на 0,4%. Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла стали дешевші на 0,1%, проте, домашній текстиль став дорожчий на 0,6%.
 
Послуги закладів охорони здоров’я подорожчали на 0,4%, внаслідок зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання – на 0,5%. На 0,9% зафіксовано зниження цін і тарифів у сфері транспорту, внаслідок здешевлення палива та мастил на 2,3%.
 
Послуги відпочинку і культури стали дешевші на 0,1%, проте, різні товари та послуги і послуги ресторанів та готелів подорожчали на 0,3%.
 
Впродовж місяця залишалися незмінними тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, послуги освітніх закладів та зв’язку.
 
“Ціни на споживчому ринку області”
 
За І півріччя 2012р. порівняно з груднем минулого року індекс споживчих цін на продукти харчування та безалкогольні напої склав 98,8%. За вказаний період найбільше подешевшали яйця на 50,9%. Цукор став дешевшим на 8,2%, молоко – на 5,8%, олія та жири, сир і м’який сир (творог) – на 1,8%, овочі – на 1,1%. Водночас, на 3,3% подорожчали фрукти, на 2,1% – безалкогольні напої, на 1,4% – м’ясо та м’ясопродукти, на 1,1% – риба та продукти з риби.
 
Алкогольні напої і тютюнові вироби стали дорожчі на 1,2%, в основному, за рахунок зростання цін на алкогольні напої на 1,8%. Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива за шість місяців п.р. порівняно з груднем 2011р. зросли на 0,1%, зокрема, плата за водопостачання – на 9,2%, водовідведення – на 8,7%.
 
За зазначений період послуги закладів охорони здоров’я подорожчали на 1,7%, в основному за рахунок зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання на 2,1%. На 6,0% у січні-червні п.р. зафіксовано зростання цін і тарифів у сфері транспорту, яке в основному зумовлене подорожчанням послуг автодорожнього пасажирського транспорту на 9,2%, залізничного пасажирського транспорту – на 4,8%.
 
Послуги закладів освіти за І півріччя п.р., у порівнянні з груднем минулого року, подорожчали на 1,8%, в основному за рахунок збільшення плати за утримання та виховання дітей у дошкільних закладах на 20,5%.
 
Вартість послуг відпочинку і культури та зв’язку знизилися на 0,8% та 0,3% відповідно.
Джерело:  Закарпатдержрибохорона