На Закарпатті по-особливому вирощують пшеницю, з великими врожаями

Україна у 2012-му збере майже на 10 мільйонів тонн зерна менше, аніж минулоріч. Бо через сувору зиму та суху осінь 40% посівів загинули. А врожайність тих, що залишились низька. З одного гектара збирають лише близько двадцяти центнерів пшениці. Тоді як у 2011-му збирали більше 30.

Житницею України може стати Закарпаття. Там з гектара навчилися отримувати до 70 центнерів пшениці. Якісне насіння та новітні технології. За таким принципом там вирощують хлібне зерно. Так у селі Сторожниця, що на Ужгородщині, цьогорічний загальноукраїнський показник врожайності вдалося перевершити майже втричі. Спеціально для цього господарства сорти пшениці виводили вчені.

Василь Мелеш, фермер: “При плановій врожайності 60-65 центнерів по Одеській дослідній станції у нас у Закарпатті досягнута 70-центнерна врожайність”.

Не меншу роль відіграє професійна сільськогосподарська техніка, кажуть фермери. 400 гектарів поля тут обробляють два комбайни німецького виробника та гордість господаря – надпотужний американець “Джон Дір”.

Анатолій, комбайнер: “Машина прекрасна, кондиціонер, всі зручності, пилі не є. В день намелюємо по 25 бункерів зерна. У кожному бункері 6 із половиною тонн зерна”.

А ще у цьому господарстві, аби зберегти вологість, торік землю не зорювали та не дискували. Спеціальна техніка обробила ґрунт без обертання пласту, після чого поля відразу засіяли. Та й пального використали втричі менше. А ще лани тут поливають.

Василь Мелеш, фермер: “У нас прокладено 12 кілометрів трубопроводів і ми з річки Уж забираємо воду і німецькими насосами розганяємо по полям і минулої сухої осені ми вперше в історії посівів озимих пшениць полили і тому забезпечили повний технологічний цикл”.

Завдяки західним технологіям, цього року Василю вдалося здійснити свою мрію – досягти врожайності пшениці, яку дають французькі господарства. Проте, до всеукраїнського рекорду Закарпатському фермеру ще треба розвиватися. Торік, кажуть у профільному відомстві, було поле, де з одного гектара збирали 132 центнери пшениці. Та з аграріями урядовці погоджуються: потенціал вітчизняного чорнозему залежить не лише від кліматичних умов, а й від застосування новітніх технологій.

Микола Безуглий, перший заступник міністра агрополітики та продовольства: “Технологія для вирощування зерна озимої пшениці: якщо вкладати 100 кг добрив діючої речовини і робити напівінтенсивну технологію вирощування, а це є середня по Україні, на гектар треба вкласти 3500 грн. Тоді урожайність в умовах Київщини знаходиться в умовах 4-4,5 тонн з га”.

Цьогоріч, щоб збільшити врожайність аграрії на півмісяця змістили терміни посіву озимих та змінили структуру посівних площ. Проте, отримати більше, ніж у 2011, констатують у Мінагропроді, завадила посуха й не добропорядні сільгоспвиробники. Найнижчі показники врожайності на Дніпропетровщині, Херсонщині та в Криму – в середньому близько п’ятнадцяти центнерів з гектара.

ubr.ua