Геннадій Москаль хоче притягнути суддів Апеляційного суду Закарпатської області до відповідальності за звільнення Копчі-молодшого

Геннадій Москаль вимагає притягнути до відповідальності суддів Апеляційного суду, котрі допомогли Копчі-молодшому повторно втекти від слідства. Про це йдеться на офіційному сайті народного депутата.

Народний депутат Геннадій Москаль направив депутатське звернення у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України з проханням притягнути суддів Апеляційного суду Закарпатської області до відповідальності за звільнення Копчі-молодшого.“19 грудня 2011 року в смт Великий Березний Закарпатської області було скоєно жорстоке вбивство, – йдеться у зверненні. – Кримінальний авторитет Володимир Копча, котрий два роки офіційно перебував у розшуку, без жодної причини вбив місцевого мешканця Павла Опаленика. Сиротою залишилася 8-місячна дитина, вдовою – вагітна жінка.

Того ж вечора син кримінального авторитета 17-річний Юрій Копча (на сьогодні йому вже виповнилося 18 років) при багатьох свідках понівечив і спалив у селищі кілька автомобілів. Через повну бездіяльність міліції злочинці після вбивства ще близько 5 годин безкарно дебоширили в селищі, а над ранок безперешкодно втекли. Жахливий злочин збурив мешканців Закарпаття й викликав резонанс по всій Україні. Підозрюваний у вбивстві В.Копча досі не знайдений, а його сина через чотири місяці, в кінці квітня 2012р. затримали у В.Березному.

Проти Ю.Копчі порушено кримінальну справу за ч.2 ст.194 Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна), яка передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 10 років.Ужгородський міськрайонний суд обрав щодо затриманого запобіжний захід у вигляді взяття під варту, однак Апеляційний суд Закарпатської області у складі головуючої Симаченко Л.І. та суддів Машкаринця І.М., Дорчинець С.Г. 17 травня 2012р. своєю ухвалою скасував постанову Ужгородського міськрайонного суду й направив матеріали на новий судовий розгляд.

Після чого Ю.Копчу звільнили зі слідчого ізолятора. Колегія Апеляційного суду Закарпатської області керувалася лише аргументами звинуваченого та його захисника, проігнорувавши докази представника прокуратури. А саме: що Ю.Копча скоїв умисний тяжкий злочин, понад чотири місяці переховувався від слідства, вину у злочині не визнає й не сприяє його розкриттю. Крім того, суд проігнорував письмові заяви свідків злочину та потерпілої (вдови вбитого П.Опаленика) з проханням не звільняти Ю.Копчу з-під варти, оскільки вони опасаються за своє життя.Звільнення Ю.Копчі обурило мешканців В.Березного, котрі організували збір підписів із вимогою повторно арештувати його.

Як вказують люди у своєму колективному зверненні на адресу Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Ю.Копча через кілька днів гучно відсвяткував своє звільнення в батьковому ресторані, вихваляючись при цьому, що в суді в нього “все схоплено”.Фактично Апеляційний суд Закарпатської області своєю ухвалою допоміг підозрюваному повторно втекти від слідства. 6 червня цього року Ю.Копча не з’явився в Ужгородський міськрайонний суд, що мав розглянути питання про його повторний арешт, після чого уже вдруге був оголошений у розшук.

Зараз місцезнаходження Ю.Копчі невідоме. – Вважаю, що звільнення Апеляційним судом підозрюваного в тяжкому злочині є прикладом тотальної корупції в органах судової влади, який збурює суспільство й провокує людей на акції протесту, – заявляє Г.Москаль. – А тому прошу визнати дії суддів Апеляційного суду Закарпатської області у справі про звільнення Ю.Копчі такими, що порушують присягу судді, відкрити стосовно них дисциплінарне провадження і притягнути до відповідальності згідно з чинним законодавством.

moskal.in.ua