Виборчі штаби полюють на “кваліфікованих” агітаторів

Цього року в штабах наймають за принципом “менше, але якісніше”. Під час передвиборчої кампанії в Україні організатори виборчих штабів щосили вербують людей, які будуть роздавати листівки на вулицях, охороняти мітинги, працювати спостерігачами і підраховувати голоси у виборчкомах.

В агітатори беруть після співбесіди, на чорні PR-акції політики відправляють своїх, пише “Сегодня”. За словами організатора штабу одного з одеських кандидатів-мажоритарників Павла Б., набір персоналу “під вибори” розпочався більше місяця тому.

“Найбільший попит на агітаторів з досвідом. Як правило, це чоловік 40-50 років, за словом в кишеню не лізе, не п’є на роботі і знає, як спілкуватися з людьми. Такі співробітники зараз – на вагу золота”, – зізнався завідувач оргсектором в штабі.

Також в штабах наймають охоронців на виборні заходи. “Робота тимчасова – на два місяці. Оплата – 200 грн в день. Потрібно охороняти майно та здоров’я учасників концертів і мітингів партії. Ніяких політичних розборок не буде – нас цікавить тільки захист від нападів. При відрядженнях, крім зарплати, гарантується оплата проїзду, проживання та харчування”, – так описали умови роботи охоронцем, коли журналісти видання подзвонили по телефону, вказаному в оголошенні в Інтернеті.

Цього року в штабах наймають за принципом “менше, але якісніше”, пише видання. “Досвід минулих виборів показав, що найняті на вулиці агітатори ставляться до своїх обов’язків недбало і часто займаються приписками. Наприклад, тоді я заплатив по 100 грн студентам за поквартирне соцопитування, мета якого – виявити число виборців, які симпатизують нашому кандидату. Але більшість агітаторів нікуди не ходили, а в штаб приносили вигадані дані.

За їх “підрахунками”, за нашого кандидата віддали б свій голос 90% респондентів. Коли я вибірково перевірив цю інформацію, виявилося, що ніхто з опитаних не спілкувався зі студентами”, розповів Павло. Подібна ситуація повторюється з іншими працівниками штабів. Агітатори нічого не знають про кандидата, листівки якого роздають, спостерігачі сплять прямо на ділянках або просто йдуть додому.

А рознощики подарунків пенсіонерам часто привласнюють левову частку допомоги. Тому зараз в штабах воліють наймати працівників після співбесіди, яку проводять досвідчені кадровик і психолог. Вимогливо в штабах підбирають і персонал для чорних PR-акцій (зарплата – 250-500 грн. на день). “На минулих виборах на роздачу провокаційних листівок і створення графіті часто наймали випадкових людей. В основному це раніше судимі, бездомні, а також студенти.

Коли їх ловила міліція, вони відразу зізнавалися, хто їх найняв. Доводилося заминати такі випадки за хабарі. Зараз у штабах незаконні акції проводять особливо довірені люди. Якщо їх затримують, вони запевняють, що у них немає замовника. Наша допомога у звільненні “своїх” з міліції гарантована”, – розповів політтехнолог Володимир В.

tsn.ua

 

Щоправда,найбільш легкий заробіток – продаж свого голосу. За нього на минулих виборах, за словами експертів, давали 200-300 грн. Для порівняння, учасник мітинга в середньому отримує 100-250 гривень на день, агітатор у наметі або расклейщик листівок – 100-200 грн. на день, адресний агітатор (агітація на дому) – 200-300 у.о. на місяць.