«Міжнародна співпраця – це шлях до якісних і всебічних знань»

Мукачівський державний університет співпрацюватиме з університетом м.Пряшів, що у Словаччині. Про це під час офіційної зустрічі домовились ректори університетів Юрій Мигалина та Рене Матлович. Підписання угоди відбулося 14 вересня у м.Пряшів. Про те, наскільки корисною буде така співпраця і які можливості вона відкриє перед студентами і викладачами, – в інтерв’ю з ректором МДУ Юрієм Мигалиною.

– Юрію Вікентійовичу, щиро вітаю з підписанням такої угоди. Я знаю, що Мукачівський державний університет має чималі напрацювання у сфері міжнародного співробітництва. Розкажіть, будь ласка, чого саме вже вдалося досягти.

– Так, дійсно, з метою удосконалення системи наукового супроводження у сфері освіти відповідно до вимог Болонського процесу в університеті ведеться співпраця в галузі освіти, науки і техніки з провідними міжнародними вузами, організаціями та промисловими підприємствами.

В рамках такого співробітництва науковцями різних кафедр університету досягнуто домовленості про проведення спільних конференцій і симпозіумів, стажування викладачів, навчання аспірантів та студентів, здійснення окремих наукових досліджень. Кафедра ТКВШ співпрацює з Південноросійським національним університетом економіки та сервісу ЮРГУЄС м. Шахти Ростовської області, з Каунаським технологічним університетом (Литва), з технологічним факультетом Радомської політехніки (Польща), з центральною лабораторією взуттєвої індустрії м. Краків (Польща).

Викладачами кафедри обліку, аналізу і аудиту проводиться спів- праця із Північним університетом Байа Маре (Румунія) і Братиславським економічним університетом (Словаччина). Ми здійснюємо обмін кадровими спеціалістами, проводимо взаємне стажування наукових працівників, влаштовуємо науково-практичні конференції і видаємо спільні збірники наукових праць. Для розвитку міжнародного співробітництва в сфері освіти та науки між Мукачівським державним університетом та Тілбургським університетом прикладних наук «Фонтіс» (Нідерланди) укладено Протокол про наміри, в якому також визначені напрямки подальшого співробітництва. Кафедра англійської філології та методики викладання іноземних мов налагоджує співпрацю із головним методистом викладання англійської мови, директором представництва Оксфорд Юніверсіті Прес Анною Моріс. Кафедра співу, диригування і методики музичного виховання разом з кафедрою інструментального мистецтва і музично-теоретичних дисциплін уклали договір про наукове співробітництво з науково-дослідницьким духовним центром схід-захід ім. Михайла Ляцка теологічного факультету Трнавського університету (м. Кошице, Словаччина). Проводиться робота по підписанню аналогічної угоди з хоровою школою ім. В.Кодая (м. Будапешт, Угорщина).

– Тепер до цього списку долучився і Пряшівський університет. Чому ви обрали саме цей закордонний вуз для співпраці?

– Пряшівський університет – один із найпотужніших вузів Словаччини. Він посідає третє місце за кількістю факультетів. Тут навчається майже 13 тисяч студентів і викладає близько тисячі викладачів. Деякі факультети були створені ще в позаминулому столітті.  Педагогічний, філософський та інші факультети мають півстолітню історію. Тож співпраця з таким провідним європейським вузом, безперечно буде дуже корисною і для наших студентів, і для викладачів.

– Юрію Вікентійовичу, про що саме вдалося домовитись. Як виглядатиме ця співпраця на практиці?

– Насамперед, ми обговорили можливості проведення спільних міжнародних наукових конференцій, семінарів та круглих столів. Особливу увагу приділили залученню та використанню інноваційних методик та навчальних планів. Ми зможемо також спільно видавати наукову та науково-методичну літератури. Важливо також те, що наші науковці, викладачі та студенти матимуть відтепер доступ до бібліотечного фонду Пряшівського університету. Крім того, обов’язковим стане обмін студентськими делегаціями для проведення стажування і здійснення ознайомчо-навчальних візитів. Не забули і про випускників шкіл. Вони зможуть відвідувати університет у Пряшеві з метою вивчення можливостей вступу до цього вузу. Водночас, ми готові прийняти з таким візитом словацьких школярів. Також,  ми домовились про спільну участь, розробку та реалізацію проектів міжнародної технічної допомоги через 7-му Рамкову Програму, програми TEMPUS, Youth in Action та програми транскордонного співробітництва.
Як бачимо, перспективи великі. Особливо, для наших студентів. Адже така міжнародна співпраця – це шлях до якісних і всебічних знань.

– Дякую, Юрію Вікентійовичу, за цікаву і важливу інформацію. Успіхів Вам!

https://zakarpatpost.net/