На Тисі створено угорсько-українську комп’ютеризовану систему захисту від повені

У регіоні Верхнього Потисся завершено реалізацію проекту з розвитку спільної угорсько-української вимірювальної системи автоматизованого комп’ютерного аналізу протипаводкового захисту на ріці Тиса.

Про це повідомив керівник Верхньотисянської дирекції із захисту довкілля і у справах водогосподарства Угорщини Гашпар Боднар на прес-конференції в угорському місті Ніредьгаза.

«Завершенням проекту, для реалізації якого Швейцарія виділила 300 тис. доларів, повністю сформовано спільну угорсько-українську вимірювальну систему для автоматизованого комп’ютерного аналізу протипаводкового захисту на ріці Тиса, – сказав Боднар. – У процесі реалізації проекту додатково створено 2 гідрологічні вимірювальні станції, нарощено потужності з автоматизованого комп’ютерного аналізу протипаводкового захисту, під’єднано 30 приладів Єдиної цифрової радіосистеми (EDR) до мережі, яка є складовою частиною спільної угорсько-української системи протипаводкового захисту басейну ріки Тиса», – сказав Боднар.

За його словами, нарощення потужностей протипаводкового захисту є надзвичайно важливою справою особливо у верхній частині Тиси, де існує найбільша загроза повеней – рівень води може різко змінитися через дощі або танення снігу в Карпатських горах.

Нині, зазначив він, на угорсько-українській ділянці Верхнього Потисся функціонує близько 70 автоматизованих вимірювальних станцій, у т. ч. 30 гідрометеорологічних і 13 метереологічних – на території Закарпатської області України. Вони включені у спільну угорсько-українську систему моніторингу паводків АІВС “Тиса” і кожні 5 хвилин подають інформацію (рівень води, кількість опадів, температура повітря), необхідну для аналізу паводкової ситуації.

Крім того, планується додатково створити у Закарпатті автоматизовані системи для вимірювання опадів.

Г.Боднар відзначив, що водогосподарські організації Угорщини та України є взірцем співробітництва в цій сфері.

Степан Ваш, УКРІНФОРМ