В’ячеслав Шутко привітав русинів з їх святом

У Мукачівському драмтеатрі цього тижня відзначали День русина, який проходив у рамках Першого міжнародного фестивалю русинів. Організаторами дійства виступили Світова Рада Русинів та Крайове товариство підкарпатських русинів.

Урочисте відкриття цього міжнародного дійства було доручено ведучому програми Василю Фурдю. З вітальним словом виступили: голова Світової Ради Русинів Георгій Папуга, заступник голови СРР Микола Бобинець, начальник відділу національностей та релігії Закарпатської ОДА Юрій Гузинець та кандидат у народні депутати України від Партії регіоінв по виборчому округу №69 В’ячеслав Шутко.

Георгій Папуга вручив першу премію Світової Ради Русинів імені Василя Турока (пам’ятну дошку та грошовий приз) за вагомий вклад у розвиток русинської культури вчителю зі Свалявщини Юрію Шиповичу. Юрій Гузинець, у свою чергу, нагородив грамотами Закарпатської державної адміністрації голів Свалявського та Перечинського товариств підкарпатських русинів.

Далі розпочалася концертна програма, у якій, поміж інших, виступили і фольклорний колектив «Барвінок» з с. Камйонка (Словаччина), і вокальний квартет з Хорватії. Закарпатський русинський фольклор представляли «Турянська долина» та вокальне тріо з Перечинщини, дует «Сонячне Закарпаття» зі Свалявщини, фольк-квартет «Бетярі» з Мукачівщини. Всі колективи були нагороджені цінними подарунками від Закарпатської державної адміністрації.

Прес-служба кандидата у народні депутати України