Виборчі підсумки: гроші і м’язи виявились сильнішими за закон

Жодна з державних структур не захотіла брати на себе відповідальність за повне дотримання закону.

Сьогодні Центрвиборчком нарешті встановив результати і за мажоритарними округами, йдеться у сюжеті ТСН-Тижня.

Фактично з цієї миті Верховна Рада сьомого скликання стала повноважною. Прикметно, що аж 5 членів ЦВК висловили своє обурення виборами в цілому, склавши юридичні акти. Таким чином вони підтримали критику з боку опозиції та іноземних спостерігачів. Втім, Центрвиборчком одностайно визнав порушення в 5 одномандатних округах і запропонував провести там повторні вибори.

“ЦВК постановляє: визнати неможливість встановлення результатів голосування. Визнати необхідність проведення повторних виборів”, – оголосив керівник ЦВК Володимир Шаповал. Зараз ЦВК сперечається з Верховною Радою, хто мусить офіційно проголосити перевибори.

Тим часом три опозиційні сили, які разом набрали понад третину голосів у парламенті, наполягають на покаранні тих, хто вчинив фальсифікації. Кажуть, є список держслужбовців, членів комісій та суддів, які можуть отримати за законом до 6 років ув’язнення. “Ми вимагаємо від президента та генеральної прокуратури порушити кримінальні справи по фактах фальшувань.

З цим ми йдемо до Центрвиборчкому”, – заявив лідер Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Однією з найрадикальніших ідей стало так зване обнулення списків. Втім, далі консультацій справа не пішла. Демарш мав непередбачувані юридичні наслідки і чимало противників. Тож все обмежилося мітингом біля ЦВК. Реакція влади збіглася з думкою ЦВК.

Президент Віктор Янукович уже розпорядився, щоб Генеральна прокуратура проаналізувала порушення в одномандатних округах. Зокрема, і застосування спецпідрозділів МВС. Доповідь – в понеділок. Якщо підтвердяться зловживання, слід очікувати міліцейських звільнень, й, можливо, карних справ. А тим часом новий парламент легітимно працюватиме. “Тобто 445 депутатів можуть починати працювати і я сподіваюсь, що до кінця цього тижня…

І Центральна виборча комісія разом з окружними виборчими комісіями закінчить підрахування голосів і вони офіційно оголосять результати цих виборів”, – каже Янукович. Впродовж усіх виборів і цього тижня, зокрема, стало очевидно, що жодна з державних структур не хоче брати на себе відповідальність за повне дотримання закону.

Вони ніби самоусунулися від вирішення конфліктних ситуацій і чекали, та й досі чекають, чим усе закінчиться, у кого з кандидатів-мажоритарників більші, гостріші зуби та товстіші гаманці. Насправді це породжує небезпечний прецедент – хто силою візьме перевагу зараз, той нею володітиме й надалі. Чинне законодавство було явно неготове до нинішнього розвитку подій. ЦВК, суди, міліція, Верховна Рада, опозиція проблему бачать усі, але як вирішити, не знає ніхто і досі.

tsn.ua