В Ужгородському СІЗО утримуються 430 осіб

Умови утримання неповнолітніх та жінок в обласній установі виконання покарань № 9 перевірив у середу, 30 січня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.

Сьогодні в ужгородському слідчому ізоляторі утримуються більше 430 осіб, 8 з них – неповнолітні, 22 – жінки.

Лікарі запевнили: препаратів вистачає, тут навіть є свій сучасний стоматологічний кабінет, який щотижня приймає майже три десятки пацієнтів.

Начальник харчоблоку Людмила Риган ознайомила з меню місцевої столової: сьогодні це – ячмінний суп, перлова каша, вінегрет. Страви з м’яса та риби тут готують щодня, також обов’язковими є 600 грам супу кожного дня. Молочні продукти та спеціальне дієтичне харчування окремо отримують особи з захворюваннями (до прикладу, кишково-шлункового тракту та легеневими недугами).

Сьогодні у слідчому ізоляторі перебувають восьмеро підлітків – хлопці віком від 14 до 18 років. Тут їх навчають вчителі – заняття проводять у класі, також є спортивний зал. Своїх підопічних педагоги намагаються не просто навчити, а й перевиховати.

Шістнадцятирічний Сергій з Ужгорода тут чекає на вирок суду – за крадіжку гаманця. Хлопець розповів про плани на майбутнє:

– Сподіваюся, цей досвід стане для мене останнім в житті – порушувати закон більше не буду. Коли звільнюся, обов’язково влаштуюся на роботу, навчатимусь далі.

Задоволені умовами перебування і жінки. Вони розповіли, що скарг не мають – і ставлення персоналу, і харчування, й побутові умови влаштовують.

Заклад фінансується з державного бюджету, розповів начальник відділу Державної пенітенціарної служби України в Закарпатській області Михайло Соханич:

– Гроші нам виділяють на все необхідне. Безперечно, працювати ще є над чим: поступово проводимо ремонти у приміщеннях.

Про це повідомили в Прес-центрі Закарпатської ОДА.