На Закарпатті збитки від порушення природоохоронного законодавства склали 4,5 млн грн

У середу, 30 січня, начальник Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Сергій Рішко розповів журналістам про результати роботи у 2012 році.

Минулоріч Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області перевірено 1 113 суб’єктів господарювання. Проведено 212 перевірок місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 107 фізичних осіб та громадських організацій.

– Про перевірки, які ми плануємо здійснити, завжди є інформація на сайті Державної екологічної інспекції. Звичайно, ми перевіряємо і позапланово, але це відбувається на прохання юридичних осіб, самих громадян та правоохоронних органів.

Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства – адміністративна, проте, у разі значних правопорушень правоохоронні органи порушують кримінальні справи:

– Складаються акти про порушення, накладаються штрафи для добровільного відшкодування. Якщо ж порушник не реагує, матеріали передаються до правоохоронних органів, судів для вирішення питання про стягнення коштів за завдані збитки, – розповів Сергій Рішко.

До правоохоронців минулоріч було передано 71 справу (53 до органів прокуратури). За матеріалами інспекційних перевірок порушено 5 кримінальних справ.

Впродовж року загальна сума збитків у результаті порушення природоохоронного законодавства склала 4 671 363 гривні. 137 суб’єктам господарювання нараховано та пред’явлено претензії та позови на загальну суму 2 226 931 грн., із них відшкодовано 111 на загальну суму 1 075 403 гривні.

Розповів керівник екологічної інспекції і про випадки незаконної рубки дерев, порушення, які пов’язані з цією протиправною діяльністю:

– Негативно у цьому плані відзначилася Тячівська філія «Закарпатагролісу», де ми проводили перевірки на вимогу прокуратури.

Ще одне актуальне питання для області – сміття. Зважаючи на гірський рельєф, місць для облаштування полігонів твердих побутових відходів – обмаль.

– Кілька разів ми стикалися із проблемою, коли інвестори хотіли облаштувати полігони, заводи з переробки сміття, проте натрапляли на громадський спротив. Такі ситуації були у Виноградівському, Іршавському районі. Врешті вдалося знайти конструктивне вирішення проблем, проте на це йшли роки, – резюмував Сергій Рішко.

Вагомим досягненням очільник інспекції назвав і вивезення з території Закарпаття небезпечних відходів. З липня по листопад 2011 року з території області на утилізацію було вивезено 177 тонни небезпечних хімзасобів. У 2012-му за межі області вивезено ще 109 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин.

Про це  повідомили в прес-центрі Закарпатської ОДА.