На Закарпатті тривають роботи із вивезення небезпечних отрутохімікатів

На території Закарпатської області не повинно бути шкідливих, небезпечних, непридатних для використання хімічних засобів захисту рослин – така позиція обласного керівництва.

Цьому питанню приділяється і значна увага на державному рівні – зокрема, у 2011 році Президент України своїм дорученням зобов’язав Уряд підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про загальнодержавну програму поводження з відходами. Про поводження з небезпечними відходами йдеться у деяких інших загальнодержавних, регіональних та галузевих програмах.

Для того, аби очистити Закарпаття від шкідливих ХЗЗРів, в область залучають кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, виділяються гроші і з обласного бюджету. Лише за 2011 рік за кошти Державного фонду ОНПС з території області вивезли 177,7 тонн небезпечних речовин. Того ж року рішенням сесії обласної влади на цю проблему виділено 2 мільйони гривень, за рахунок яких край позбувся ще 89 тонн отрути.

У 2012 згідно з договором між Мінприроди України та ТОВ “С.І.Груп Консорт ЛТД” контейнеризовано та вивезено 110 тонн на загальну суму майже 2,5 мільйони гривень. Обласні депутати додатково виділяють 2 мільйони 300 тисяч на фінансування робіт із очищення області.

– Найперше, що ми повинні забезпечити – максимально швидко відправити усі небезпечні речовини на утилізацію. Та на цьому роботи, звісно, не завершаться – після вивезення самих хімікатів, необхідно провести дослідження тих місць, де вони зберігались, перевірити ґрунт. Непридатним речовинам, хімікатам, котрі можуть становити небезпеку для здоров’я закарпатців – не місце на території краю. Небезпечні ХЗЗРи будуть утилізовані, – наголошує керівник Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.

Найбільш резонансною справою із утилізації небезпечних відходів на Закарпатті стала проблема знешкодження отрутохімікатів «Премікс», що використовувалися для захисту рослин. Всього 1956 тонн непридатних хімічних речовин захисту рослин «Премікс» за кілька років було вивезено із Закарпатської області на утилізацію до Польщі на спеціалізований завод у місто Домброва Горніца. Для того, аби очистити область від отруйних речовин, що загрожували здоров’ю краян та нищили природу, гроші було залучено як із обласного бюджету, так із Державного Фонду охорони навколишнього природного середовища. Всього роботи із вивезення отрутохімікатів вартували близько 20 млн. гривень.

Як повідомили у Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, сьогодні актуальним питанням для краю є вивезення на знешкодження забруднених пестицидами 154 тонн ґрунту, який зберігається на території Рокосівської сільської ради. Це завдання Мінприроди України планує вирішувати окремо, після повного очищення території України від непридатних пестицидів.

http://carpathia.gov.ua