В Україні з однієї платіжної картки викрадають близько тисячі гривень

За підсумками 2012 року кількість махінацій із платіжними картками виросла на 47%, а сума, викрадена у громадян склала 10,92 млн грн.

Від “електронних злодіїв” постраждали клієнти 57 банків. “Багато банків намагаються не показувати реальні збитки, тому їх істинний обсяг складно оцінити”, – розповіла директор гендепартаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська, пише “Коммерсант-Украина”.

За словами експерта, найчастіше шахраї підробляють карти – це 39% махінацій. В основному вони знімають готівку в банкоматах, підкреслює видання. Але у зв’язку з поширенням чіпових карт з більш високим ступенем захисту більше ніж у три рази зросла кількість шахрайств в інтернеті – друге місце. “Третє місце з махінацій займає віддалене банківське обслуговування – інтернет-банкінг і клієнт-банкінг. Комп’ютер клієнта заражають вірусом. З нього крадуть ключі або сертифікати та з рахунку списують гроші.

На останньому місці – операції в торгових мережах, але їх стає все менше”, – розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов. Оскільки гроші через банкомати крадуть все рідше, середня сума шахрайської операції впала: у 2010 році аферистам вдавалося вкрасти з однієї карти в середньому 2,1 тис. грн, у 2011 році – 1,2 тис. грн, у 2012 році – 977 грн.

tsn.ua