Вчені NASA в шоці: через 55 років виявлено третій радіаційний пояс Землі

Фахівці NASA перевернули уявлення, яке існувало з 1958 року, про те, що у Землі два радіаційних пояса – зони магнітосфери, в яких накопичуються високоенергетичні заряджені частинки.

Зонди-близнюки RBSP, запущені в космос 30 серпня 2012 року, виявили між уже відомими зовнішнім і внутрішнім поясами ще один, повідомляється на сайті NASA. Відкриття було зроблено в перші ж дні роботи супутників, що відрізняються тим, що дозволяють відслідковувати дані, що надходять з однієї і тієї ж точки в просторі з деяким часовим інтервалом.

“На п’ятий день спостереження за ним ми все ще не могли повірити в те, що ми бачимо. Ми думали, наші інструменти зламалися, але з ними було все в порядку. А третій пояс чітко відображався на наших екранах день за днем”, – розповів Деніел Бейкер з університету штату Колорадо в місті Боулдер.

 

 

 

 

 

 

 

Щоб підтвердити дані, вони порівняли їх з показниками супутника SAMPEX, що вивчає магнітосферу Землі з 1992 року. Незважаючи на невисоку чутливість пристрою, його показники також свідчили про аномалії. NASA Відкриття було зроблено в перші ж дні роботи супутників “Ми не знаємо, чому ми раніше не бачили цей радіаційний пояс”, – дивується провідний співробітник Центру космічних польотів імені Годдарда Шрі Канекал.

Зараз вчені, за допомогою зондів RBSP, місія яких розрахована на два роки, намагаються зрозуміти, що обумовлює появу і зникнення виявленого радіаційного поясу. “Незважаючи на те, що дослідження в цій зоні почалися 55 років тому, залишається ще чимало загадок. Потрібно зрозуміти, це ми такі щасливчики, що стали свідками рідкісного явища чи таке відбувається досить часто”, – розповів Бейкер.

http://tsn.ua