Як українці обходять податок на нерухомість?

Рієлтори зраділи новим правилам оформлення об’єктів нерухомості.

Про це Gazeta.ua розповіла столична рієлтор Ірина Смикало.

“Через те, що з 1 січня БТІ перестало виконувати свої обов’язки, затишшя на ринку нерухомості прогнозують до квітня. Реєстраційна служба досі не може визначитися зі своїми обов’язками і вимогами до нотаріусів. Поки що більшість проданих квартир “дарують”. Укладаємо контракт, що Іванов подарував Петренку житло на 39 квадратів за 300 тисяч гривень. До того ж фіктивні договори про дарування дозволяють оминути 5-відсотковий податок державі з купівлі-продажу майна”, – сказала Смикало.

За її словами, грудень 2012 року ріелтори прожили в кошмарі.

“Останню угоду про купівлю “двушки” на Дорогожичах ми підписували о 15.00 31 грудня. Усі намагались встигнути зареєструвати житло за старими правилами. Кажуть, нові спровокують появу фальшивих документів, шахрайств та рейдерства через те, що технічні документи на об’єкт буде виготовляти одна установа – БТІ, а реєструвати право власності на нього інша – Укрдержреєстр або нотаріус”, – розповіла брокер.

З 1 січня реєструвати право власності на нерухомість і землю мала б Державна реєстраційна служба. Ці ж функції може виконувати нотаріус, який через комп’ютер має доступ до Державного реєстру.

“З однієї сторони, добре, що не потрібно більше звертатися в БТІ, стояти в чергах і домовлятися з посередниками. У мене знайома в черзі під БТІ за тиждень заробляла 2 тисячі гривень. Продавала своє місце у черзі та списку за 100-200 гривень. Тепер знову стала на біржу. Крім роботи двірником, їй нічого не пропонують”, – зазначила Смикало.

До єдиної бази даних внесуть всю наявну інформацію про власників житла.

“Нотаріуси зможуть самостійно змінити інформацію про власника житла на основі паспорта і техпаспорта на квартиру. У БТІ документи подаватимуться лише власники новобудов і ті, у кого житло не було раніше оформлене”, – додала Смикало.

За словами брокера, багатьох покупців лякають податки на нерухомість.

“У кого вже є квартира чи дача, нову власність записують на дітей. Зараз пішла мода зменшувати площу квартири – з лоджій на 7 метрів роблять балкони на 2 “квадрати”. Під час проведення інвентаризації домовляються зі співробітниками БТІ, аби з плану зникла комора і гардеробна. Замість них малюють широку стіну”, – зізналася брокер.

gazeta.ua