Від державних пігулок дітям стає гірше

Батьки, дітей хворих на складне генетичне захворювання муковісцидоз, просять чиновників не закуповувати непотрібні ліки.

Те, що придбали на тендерах минулого року, батьки викидали в смітник. Від дешевого аналогу необхідних пігулок у дітей з’являються страшні ускладнення”. Від державних закупівель залежить нормальне життя дітей. Муковісцидоз згущує всі рідини в організмі, від цього потерпають легені і органи травлення. Читайте: Скандальний закон про імпортні ліки набрав чинності Для таких дітей чиновники закуповують ліки на тендерних торгах. До минулого року це був німецький препарат, але останнього разу закупили українській аналог, який був найдешевший з усіх пропозицій. Батьки кажуть, що від нього у дітей розвиваються страшні побічні дії. Деякі малюки кілька разів лежали в реанімації через цей препарат. Близько 40 батьків скаржаться на тяжкі побічні прояви у їхній дітей. Представники медичного відомства кажуть, що заяви від стурбованих батьків — це не доказ.

Скаржитися на препарат треба офіційно: лікар має заповнити спеціальну форму, яка відправляється до експертного центру. Але медики просто бояться заповняти такі форми.

Експертний центр нині має 6 офіційних скарг на препарат українського виробництва, який закуповує держава хворим на муковісцидоз. У центрі кажуть, що ці побічні реакції передбачені та зазначені виробником у інструкції. А якщо побічні дії прописані в інструкції, то це не привід зняти препарат із торгів. На ліки саме для цих хворих держава виділяє 1 млн грн.

Якщо на тендері закуплять саме той препарат, проти якого виступають батьки, вони його просто викидатимуть у смітник. Найменший експеримент для дітей обходиться у мінус півкілограма за день, а виснажений організм просто перестає боротися з недугою.

Батьки зізнаються, що за 8 років померло 3 дитини, які користувалися вітчизняними препаратами. Родичі напередодні тендера просять не викидати майже 1 млн грин на вітер. Чи прислухаються чиновники, стане зрозуміло після закінчення торгів.

tsn.ua