В Ужгороді презентували стрічку про життя 1939-1941 років на Закарпатті

14 березня в Ужгороді було презентовано документальний фільм “Пам’ять для нащадків”. Цю стрічку створено в результаті дослідницького проекту, присвяченого примусовій праці на території Закарпаття під час окупації Угорщиною у 1939-1944 роках. Ініціював і підтримав проект міжнародний фонд “Взаєморозуміння і толерантність”.

Як зазначив під час презентації науковий консультант проекту, доктор історичних наук Роман Офіцинський, потреба у дослідженні виникла через певний дисбаланс у висвітленні сторінок історії. Адже про національні меншини Закарпаття, зокрема угорців, які опинилися в радянських таборах, було чимало матеріалів, статей та досліджень. А про, так би мовити “зворотній бік”, коли угорці змушували закарпатців працювати, втрачаючи здоров’я і життя, не просто маловідомо – ця тема дотепер вважається політично “незручною”. Дослідникам навіть не дали доступ до матеріалів, зібраних одразу після Другої Світової війни і “загублених” десь у архівах міста Берегово. А ця сторінка історії аж ніяк не може вважатися незначною – за наявними даними на примусову працю було інтерновано близько 70 тисяч закарпатців, головним чином “неблагонадійних” з точки зору тодішнього угорського уряду.

Робота над проектом почалася у червні минулого року і включала в себе пошук людей, які були безпосередніми свідками і учасниками тих подій. Таких знайшлося близько трьох десятків. Саме на основі інтерв’ю з ними і зроблено документальний фільм. Сценарій для стрічки написав Дмитро Кешеля, а виготовлено її було за сприяння ТРК “Спектр”.

В рамках проекту окрім наукових досліджень та фільму розроблено туристично-пізнавальний маршрут “Табори примсусової праці Закарпаття”. А також анонсовано випуск історико-меморіальної книги.

Колиба