Закарпатський міліціонер проситиме захисту в Президента України

За спробу протистояти системі колеги розправляються з правоохоронцем бандитськими методами. 2 квітня серед особистих речей оперуповноважений о.в.с. відділу боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми УМВС  області, старшого лейтенанта міліції Михайло Данило виявив гранату і бойові патрони, а через кілька днів його затримали для примусового забору крові, звинувативши його в нападі на суддю. Чому працівника міліції свої ж колеги підозрюють у побитті судді і хто підкинув йому боєприпаси?

Служба – і небезпечна, і шкідлива

Михайло Данило – майстер спорту міжнародного класу з кікбоксингу, п’ятиразовий чемпіон України, переможець спартакіади України, чотириразовий володар Кубка Європи, володар Кубка світу, срібний призер чемпіонату світу серед юніорів, бронзовий призер чемпіонату світу 2003 року … І водночас – у минулому фігурант близько десятка кримінальних справ за різними звинуваченнями. Був спортсменом СК «Динамо» УВС і тренував бійців спецпризначення «Беркут» і «Сокіл», а з 2006 р. став оперуповноваженим відділу по боротьбі з торгівлею людьми.

І, напевно, вже давно б отримав звання майора міліції, якби в 2006 – 2007 г. в розробку Михайла і його колег не потрапила бандитське угруповання, що займається нелегальним переправленням людей до Євросоюзу. Практично одночасно у всіх співробітників відділу почалися проблеми з відділом внутрішньої безпеки. Михайло Данило разом з кількома колегами був заарештований, а в січні 2008 р. звільнений за дискредитацію органів внутрішніх справ. Його звинувачували в перевищенні влади, незаконному обшуку, вимаганні, нанесенні тілесних ушкоджень. Відразу після цього колишнього опера на підставі довідки відділу внутрішньої безпеки (ВВБ) відрахували з Академії МВС, де він здобував другу вищу освіту.

Михайло, на відміну від решти колег, мовчати не став і оскаржив своє звільнення в суді. Через півтора року рішенням суду він був відновлений на посаді з виплатою зарплати за вимушений прогул, з 10 кримінальних справ проти нього закрили 9, а одне, нібито про побиття охоронця дискотеки, яке три роки без руху лежало в Ужгородському суді було викрадено. До зникнення справи з суду причетний відділ внутрішньої безпеки, за матеріалами якого велося слідство – справа рухалася до виправдувального вироку, після якого обов’язково з’явилося б заява про залучення співробітників ОВБ до відповідальності за незаконне кримінальне переслідування.

«Усі кримінальні справи щодо мене та інших співробітників БТЛ порушувалися за матеріалами ВВБ після того, як ми зачепили кримінального авторитета з Великоберезнянського району, що займався переправленням нелегалів, – розповідає М.Данило. – Мене заарештували, звільнили з УВС, поламали кар’єру. Згодом усі звинувачення зняли, за винятком двох епізодів, кримінальну справу за яким викрали з суду. Хоча воно рухалося до виправдувального вироку: свідки зізналися, що перед упізнанням їм показували наші фото, крім того, у момент здійснення одного із злочинів я був на дні народження, що підтвердили багато.

Порушені кримінальні справи негативно позначилися на моєму просуванні по службі, – я ще старший лейтенант. Оперативно-розшукову справу (ОРС) по нашому відділу вів оперуповноважений ОВБ Василь Рішко. Саме за його матеріалами мене з колегами заарештували і звільнили з роботи, а після мого поновлення він особисто писав довідки керівництву УВС з категоричним запереченням проти присвоєння мені чергового звання, хоча правових підстав для цього не було. В.Рішко зробив на нашій справі кар’єру – став заступником начальника ОВБ. Він все ще намагається перешкоджати моєму просуванню – неодноразово попереджав, що не дасть мені працювати в УВС і доб’ється звільнення і арешту».

Один у полі – воїн

Випадок з Данилом – унікальний для України, він чи не єдиний, хто пішов на публічну боротьбу з системою і виграв суд у МВС. Данило посмів судитися з заступником начальника відділу внутрішньої безпеки МВС України в Закарпатській області Василем Рішко, доводячи свою непричетність до ряду порушених кримінальних справ та незаконне звільнення з органів. Суд Данило виграв, тим самим нажив собі персонального ворога в особі начальника відділу внутрішньої безпеки в Закарпатській області ДВБ ГУБОЗ МВС України Олександра Работінського. За роки боротьби з системою у оперуповноваженого стріляли, чим намагалися знищити його фізично, прямо під будівлею суду, де відбувалося суднове слухання за фактом фабрикування начальством ВВБ в Закарпатській області документів щодо Михайла Данила, йому спалили автомобіль, а на початку квітня він знайшов у своїй квартирі гранату і бойові патрони. В організації замаху Данило сам звинувачує своїх колег із МВС, точніше – відділу внутрішньої безпеки.

Як повідомило джерело в суді, на той момент вже були підписані ордери на обшук у квартирі Данило, і якби він не випередив колег, то був би притягнутий за незаконне зберігання боєприпасів. Останньою краплею стало примусове затримання для відбору зразків крові – тепер старшого лейтенанта підозрюють у побитті судді Мацунича М.В. І це при тому, що після замаху на нього, він перебуває під охороною міліції та має практично цілодобове алібі. Але міліціонерів, які охороняють Данило, давати показання ніхто не запрошував – управління внутрішньої безпеки вже розписало і віддало у виконання сценарій, фіналом якого має стати укладення незговірливого співробітника міліції. Противника він отримав дуже серйозного – Работінській є «своїм» серед високопосадовців правоохоронної системи Закарпатської області, – каже постраждалий, – у роки правління попереднього президента Работінській перебував у «бігах» і ховався за межею області, а на п’єдестал повернувся в березні 2010 року.

Історія з нападом на Михайла Данила і його звинуваченнями насамперед б’є по керівництву УВС. Він упевнений: йому й надалі загрожує небезпека. Тепер він просить захисту у Президента України та міністра внутрішніх справ.

http://zaholovok.com.ua