68 перемогу зустрів ветеран Великої Вітчизняної війни з Хустщини Іван Ільчук

Сьогодні на дворі шістдесят восьма мирна весна, яку з радістю зустрічає ветеран – фронтовик, полковник міліції у відставці Іван Якович Ільчук.

Він народився 2 жовтня 1919 року в селі Самгородок на Вінничині в сім’ї селянина. Спогади про свою сім’ю навіюють сум і на очах у мужнього чоловіка з’являються сльози. Адже його мати Фьокла у 1933 році залишилась вдовою з чотирма дітьми на руках, батько Яків помер під час голодомору. Закінчивши шість класів початкової школи Іван був змушений піти працювати до колгоспу у конюшню. За цю роботу він з матір’ю отримував пайок. Коли хлопцю виповнилось 20 років, його призвали на службу у військо НКВС, у 139-й окремий батальйон, дислокований на Кавказі, у місті П’ятигорськ.

Звідти Івана Яковича направили у 230-й полк НКВС для виконання оперативно-бойових завдань. За час війни Івану Яковичу довелось брати участь у визволенні Ростова та інших міст і сіл Кавказу. За бойові дії та успіхи в бойових операціях 230-й полк НКВС був нагороджений орденом Червоного Прапора і перейменований у Червонопрапорний полк. У цьому полку і прослужив хлопець до кінця війни. У грудні 1946 року був демобілізований і виїхав у місто Хуст, що на Закарпатті.

Службова стежка Івана Яковича розпочалась у Хустському райвідділі міліції. У дружньому колективі Іван Якович обжився швидко. Адже саме поміж колегами він знайшов справжніх друзів та завоював авторитет серед місцевого населення. Службу він розпочав  міліціонером з охорони громадського порядку, а з 1949 року став дільничним з обслуговування сіл Кошельово, Липчі, Л.Поляни. Іван Якович згадує, що на час будівництва гідроелектростанції в селі Н.Бистрий його було направлено туди старшим з охорони громадського порядку, а потім він повернувся на свою улюблену дільницю.

Після закінчення Львівської середньої спеціальної школи міліції Івана Якович перевівся на роботу в Тячівський райвідділ, де за ним закріпили селище Дубове з населенням 9000 чоловік, а також села Добрянське, Бедевля, Вільхівці та інші. Собі в допомогу він підібрав близько 50 чоловік  народних дружинників, які допомагали охороняти громадський порядок, забезпечувати охорону кооперативного та колгоспного добра. За 12 років роботи Іван Якович неодноразово виходив переможцем у соціалістичному змаганні за дільницю зразкового порядку.

У 1973 році Іван Ільчук пішов на заслужений відпочинок у званні капітана міліції. Його загальний стаж служби в армії та ОВС становить 34 роки, 24 з яких – на посаді дільничного інспектора міліції. За подвиги у Великій Вітчизняній війні та сумлінну службу в ОВС Іван Якович Ільчук нагороджений орденами Червоної Зірки, Вітчизняної війни ІІ ступеня, Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагрудними знаками та медалями; понад 30 разів заохочувався наказами міністра МВС, начальниками УМВС та ГУ МВС, начальниками Хустського та Тячівського райвідділів, одержував почесні грамоти, подарунки, грошові премії та численні подяки. У 2005 році до 60-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні він отримав звання полковника міліції у відставці.

Іван Якович в молодому віці був гарним, струнким і кремезним хлопцем. І мабуть кожна дівчина мріяла стати його дружиною. Та доля подарувала йому ту єдину, гарну, скромну  дівчину на ім’я Ганна. Чим причарувала тоді дівчина хлопця, секрету не розкрила досі. Щасливі молодята одружилися, пліч-о-пліч прожили нелегке, але гідне життя, виростили двох синів Василя та Юрія. Бог подарував їм 4-х онуків та трьох правнуків.

У свої 94 роки Іван Якович почуває себе добре, хоча трохи здоров’я вже починає підводити. Його можна побачити у місті з повними сумками продуктів. Молоді працівники міліції з радістю та з захопленням слухають історії про його службу в міліції, адже він розповідає цікаво про своє життя.

Ніколи не забуває про ветерана і керівництво міськвідділу. Кожне свято керівництво хустської міліції відвідує Івана Яковича. Завжди у гуморі та усміхнений ветеран разом із дружиною радо зустрічають гостей на своєму порозі.

Турбота про ветеранів органів внутрішніх справ України – це священна данина, яку ці люди заслужили своєю багаторічною самовідданою службою в ім’я правопорядку – відмітив полковник міліції Василь Турдай.

Агнеса Куртяк, Хустський РВ УМВС

https://zakarpatpost.net