Вчені готові на трансплантацію голови

Вчені говорять, що трансплантація голови вже можлива.

Доктор групи перспективної нейромодуляціі Серхіо Канаверо з італійського Турина випустив статтю, в якій стверджує, що людство наблизилося до трансплантації голови. У 70-х роках минулого століття вчені вже експериментували з макаками-резус, модельними тваринами. Вони змогли пересадити їм голову, однак мавпи залишилися паралізованими на все життя нижче шиї і лише деякі їх органи працювали більш-менш нормально. Минулого тижня з’явилася публікація, в якій вчені університету Кейс Вестерн Резерв і Клініки Клівленда продемонстрували, що у щурів з ушкодженнями спинного мозку (як після пересадки голови) вдалося відновити діяльність сечового міхура.

Операція була дуже схожа до тієї, що не допомогла макакам. Температуру тіла тварин знизили до мінімально можливої (12-15 °C), потім їм штучно зупинили серце, і хірурги з’єднали стільки нейронних зв’язків, скільки змогли. Матрицю для відновленого спинного мозку створювали з нервових волокон, отриманих з ребер гризунів.

Закріплюючим матеріалом виступив білок фібрин, який бере участь в утворенні тромбів у крові. Також використовувалися деякі хімічні речовини, які стимулювали зростання нейронів і рубцювання тканин. Через півроку звірята повернули собі контроль над роботою сечового міхура (хоча так і не навчилися ходити). А це, на думку вчених, говорить про те, що відновлення зв’язків спинного мозку все ж сталося. І саме це досягнення Канаверо ставить на вершину своєї своєрідної піраміди цінних досягнень останніх років.

“Найскладніше з технічної точки зору в трансплантації голови з’єднати спинний мозок донора і реципієнта. Я вважаю, що тільки зараз з’явилася технологія, яка дозволяє зробити подібне”, – пише Канаверо в статті. Однак вартість такої процедури навіть у найкращому випадку буде коштувати не менше 10 мільйонів євро. Тим часом теорія Канаверо поки так і залишається теорією.

http://tsn.ua