Суд визнав легітимними додаткові платежі за оформлення закордонного паспорта

А в Антимонопольному комітеті вважають, що не всі платежі мають сплачуватися

23 лютого цього року в статті «Оформити закордонний паспорт коштує в три рази дешевше, ніж вимагають чиновники» ми розповідали про історію Руслана Ж. із Запоріжжя, який в суді апеляційної інстанції довів, що сплачувати послуги Державної міграційної служби з оформлення і видачі паспорта та вартість бланка паспорта не треба, оскільки це не передбачено Законом України «Про порядок виїзду з України й в’їзду в Україну громадян України» і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасової затримки і вилучення (затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 231 від 31 березня 1995 року). Апеляційний суд пристав на позицію Руслана Ж. і зобов’язав чиновників оформити паспорт за 170 гривень держмита, без будь-яких інших платежів. Не погодившись з таким рішенням, Управління державної міграційної служби у Запорізький області подало касаційну скаргу, яку 17 вересня Вищий адміністративний суд України задовольнив. Отже, Руслану Ж. відмовлено у задоволенні його позову, тож за послуги міграційної служби з оформлення і видачі паспорта і вартість бланка закордонного паспорта треба платити.

В той же час 30 серпня 2013 року відбулася прес-конференція державних уповноважених Антимонопольного комітету України Сергія Шершуна та Сергія Нетудихати, на якій було повідомлено, що у 2013 році до Антимонопольного комітету України надходила численна кількість скарг громадян України на дії органів Державної міграційної служби України, які, зокрема, мають місце під час організації надання адміністративних послуг з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У ході дослідження було встановлено, що у 2013 році в приміщеннях ДМС України заявникам-громадянам України бланки заяв, а також квитанції на оплату адміністративної послуги видають не службовці ДМС України, а працівники ДП «Документ», з яким ДМС України уклала договір про співробітництво. У перелік квитанцій входять квитанції на оплату консультацій державного підприємства, оплату страхових послуг та інші, які не є обов’язковими. Так, інформаційно-консультаційні послуги фактично є технічним заповненням бланка анкет, яку заявник за умов наявності бланків може заповнити без допомоги третіх осіб, а їх вартість становить від 30 до 180 грн.

Згідно з законодавством України, для отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон у звичайному режимі до 30 днів обов’язковою є оплата лише державного мита — 170 грн, вартості бланку —120 грн та послуг — 87,15 грн.

Дії ДМС України, які полягають в укладанні з ДП «Документ» договору про співробітництво на умовах надання цих послуг працівниками ДП «Документ», містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу влади, зокрема шляхом делегування окремих владних повноважень підпорядкованому підприємству, що може призвести до спотворення конкуренції, — вважають в Антимонопольному комітеті.

З метою припинення дій, які містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, Антимонопольний комітет України надав ДМС України обов’язкові для виконання рекомендації щодо вжиття заходів з метою недопущення нав’язування громадянам України необов’язкових платних послуг під час отримання ними паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Сергій ДЕМСЬКИЙ, golos.com.ua