Ледида поки не готовий поступитися громаді щодо Народної й каже, що площу робитимуть «за гроші меценатів»

«Ми налаштовані завершити проект з реконструкції площі Народної, щоб зробити обласний центр красивішим та комфортнішим» – під таким заголовком прес-центр ОДА надіслав ЗМІ коментар голови ОДА Олександра Ледиди.

До речі, отримати його думку без посередників наразі не вдавалося (керівник області досі не вийшов до громади, яка захищає площу, серед представників якої, до слова – і мистецька еліта краю). Тож публікуємо офіційне повідомлення, звісно, без купюр.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида прокоментував ситуацію навколо реконструкції площі Народної в Ужгороді так: «Щодо площі Народної, то я мало не щодня чув нарікання на те, що головна адміністративна площа області, – наголошую: області, а не тільки Ужгорода, – знаходиться в такому занедбаному стані. Площа перед адміністративною будівлею законодавчої та виконавчої влади Закарпаття, у якій вирішуються всі найважливіші проблеми краю, куди щодня навідуються сотні громадян області, українські чиновники найвищого рівня, закордонні делегації, заслуговує бути охайною та презентабельною.

Наразі ж у нас чи не єдина область в Україні, яка має необлаштовану площу перед головною адмінбудівлею. І ось нарешті ми знайшли змогу навести з нею лад. Мною було ініційовано проведення конкурсу на кращий проект по реконструкції площі. Головними вимогами було те, щоб площа зберігала концепцію архітектурного задуму чеського архітектора Крупки, який свого часу створив її проект, але з певних історичних причин реалізація цього проекту не була до кінця завершена.

Окрім того, вимогою було й те, щоб площа стала більш функціональною, тобто придатною для проведення урочистих заходів, а головне – приємного відпочинку ужгородців та гостей обласного центру.

Я вимагав та вимагаю, щоб були дотримані всі законодавчі норми під час конкурсу, підготовки та реконструкції. Хочу всіх запевнити, що робота була проведена грандіозна. В архіві були віднайдені проекти архітектора Крупки, історики підготували свої доповіді, фахівці з архітектури та митці провели численні наради та круглі столи. Висловлювали свої думки і старійшини міста, відбувались обговорення в пресі. Згодом відбулися і всі юридичні процедури із затвердження проекту. І ось нарешті ми починаємо його реалізацію.

Хочу подякувати всім громадянам, які долучилися до реалізації цього проекту, а також спонсорам та меценатам, серед яких, до речі, є і представники опозиційних партій, які зробили матеріальний внесок для реалізації проекту з реконструкції площі Народної. Зазначу, що частка меценатських коштів проекту – це майже 70% від загальної необхідної суми».

Окрім цієї сумнівної тези, не підтвердженої конкретикою, голова ОДА у коментарі, поширеному прес-центром ОДА, дорікнув небайдужим ужгородцям у буцімто популізмі та політичній заангажованості: «Я розумію, що деякі політичні сили, всупереч логіці, а виключно з популістських політичних мотивів, намагаються підбурювати людей, щоб перешкодити реалізації проекту. Однак, ми не сприймаємо цей агресивний безпідставний протест, а налаштовані завершити проект з реконструкції площі Народної, щоб зробити обласний центр красивішим та комфортнішим».

Нагадаємо: протистояння, яке вже набуло загальноукраїнського резонансу, триває, і небайдужі городяни у надалі не згідні дозволити зруйнувати площу Народну, відтак продовжують там чергувати. Однією з вимог протестувальників є не лише припинити незаконне і недоречне будівництво, а й провести відкритий конкурс на проект облаштування площі. До речі, виконана альтернативна пропозиція, що передбачає збереження відповідних середовищу ліній площі із озелененням і благоустроєм. Його вартість у кілька разів менша за втілення ідеї закрити Народну бруківкою і поставити флагштоки, на чому досі наполягає губернатор.

http://uzhgorod.in