Варцаба розповів, чому більше не палять автівки

Останні два місяці в Ужгороді вже не палять автомашин, поділився приємною новиною в понеділок, 21 жовтня, на прес-конференції начальник УМВС у Закарпатській області Василь Варцаба.

Допомогло те,  що кожного вечора на патрулювання по місту заступає більш ніж сотня правоохоронців.

За його словами, вже розкрито сім випадків підпалів машин, четверо осіб затримано.

– На Закарпатті традиція склалася: ледве щось – палять машину, – зазначив головний міліціонер Закарпаття. – Є і майстри, які самі палять свої авто. Одні – аби отримати відшкодування від страхової компанії, інші – аби стати «страждальцем”.

Назвати “героїв” Варцаба пообіцяв уже за місяць. Були, за його словами, й випадки, коли чоловік посварився з дружиною, а наступного дня пішов на заправку, купив літр бензину, аби спалити жінчину машину. Таке трапилося в Мукачеві. В іншому випадку чоловік звернувся в міліцію – мовляв, о 3-ій ночі йому хотіли спалити машину, але він її загасив. Усі “збитки” – пляма на капоті. При тому, що облита пальним машина згорає за 30 секунд, чоловік, виявляється, устиг прокинутися, знайти вогнегасник і загасити вогонь.

Як профілактичний засіб проти підпалів міліціонери цього року склали вже понад 40 протоколів на працівників АЗС за бензин, проданий на розлив.

На прес-конференції йшлося також про те, що цьогоріч у нас більш сумна статистика з ДТП: за 9 місяців загинуло 72 людини, це на 26% більше, ніж у 2012-му. Основна причина – нетверезі водії. 48 водіїв, до речі, втекли після скоєння ДТП. Однак усіх їх закарпатські міліціонери знайшли.

Допомогли, за словами начальник УМВС, численні відеокамери, які стоять на в’їзді практично в усі райони й міста Закарпаття, фіксують і в’їзд, і виїзд. За їх допомогою виявляють також крадені машини – таких уже близько п’ятдесяти.

На прес-конференції були присутні й начальники районних відділів міліції – вони по черзі, на прохання Василя Варцаби, повідомляли, скільки камер ще зможуть встановити найближчим часом.

Цікаво, що міліціонери відслідковують порушників Правил дорожнього руху і в своїх лавах – уже 99 таких виявили за 9 місяців цього року.

Начальник УМВС навів і статистику щодо злочинності за 9 місяців цього року. Ситуація в нашому краї – одна з найблагополучніших в Україні. Наприклад, щодо наркотиків, то в нас за цей рік зареєстровано 296 злочинів, пов’язаних з ними, переважно це збут. Припинено діяльність 18 міжнародних каналів переправки наркоти – тринадцять із них з Угорщини, чотири з Чехії й один із Росії. Загалом вилучили 14 кг 226 г наркотиків.

Проте, як стверджує Варцаба, на Закарпатті, у порівнянні з іншими областями, найменше наркоманів – на обліку в міліції стоять 1146 осіб. У середньому по Україні цей показник удвічі вищий.

З новітніх видів злочинів масовими стають шахрайства, пов’язані з електронними системами (кіберзлочини). Таких за цей неповний рік зафіксовано вже близько шістдесяти.

На запитання, як живеться-працюється закарпатським міліціонерам після недавньої “оптимізації” – об’єднання, як правило, двох райвідділів в один, головний закарпатський міліціонер відреагував тяжким зітханням. Пояснив, що, наприклад, відколи Перечинський район “об’єднали” з В.-Березнянським, до місця пригоди потрібно іноді їхати майже 70 км, тож важко говорити про якусь оперативність. Крім того, на одного начальника міліції залишаються двоє голів адміністрацій районів, двоє прокурорів, які деколи викликають його одночасно, що створює всілякі труднощі. Тому міліціонери звернулися з цією проблемою до голови ОДА, а вже від імені області написали в міністерство. Утім, вирішувати має Кабмін – там, каже Варцаба, ніби щось обіцяють…

Закарпатська міліція теж сподівається на підписання угоди про асоціацію України з ЄС. У разі успіху Вільнюського саміту правоохоронців чекає чимало змін. Зокрема, доведеться вносити зміни у 1300 наказів по відомству, аби наблизити роботу українських стражів порядку до європейських стандартів. Ну а для громадян міліціонери вже припасли наклейки зі стверджувальними написами, що покликані змінити психологію, а відтак поведінку людей, на зразок: «Я – європеєць, не паркую машину на зеленій зоні».

Газета «Ужгород»