Український бізнес забирає банківські депозити на руки

Українські банки вперше з весни минулого року зіткнулися з відтоком коштів зі своїх рахунків.

Так, депозитний портфель банків у жовтні скоротився на 2,5 млрд гривень, повідомили вчора в нацбанку.

Сталося зниження за рахунок підприємств, які забрали з гривневих депозитів 4,79 млрд гривень (-3,1%), а з валютних – 3,07 млрд грн (-4,7%).

Українці, навпаки, продовжували робити вклади – їхній гривневий депозитний портфель виріс на 6,07 млрд грн (+2,5%). Однак, депозити населення в іноземній валюті скоротилися – на 724 млн грн (-0,4%). І хоча останній раз українці забирали долари ще в травні, тоді відтік був лише 23 млн гривень.

Учасники ринку говорять, що відтік грошей з корпоративних рахунків викликаний декількома факторами. “Скорочення загального банківського депозитного портфеля може бути обумовлене реінвестуванням у власні оборотні кошти, скороченням обсягів реалізації товарів і послуг кінцевим споживачам і, як наслідок, зменшенням вільних коштів, які компанії можуть розміщувати на депозитних рахунках. Також це пов’язано з оптимізацією оподаткування в кінці звітного періоду”, – повідомила виданню “Коммерсант-Украина” начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру Анна Макаренко.

За словами експертів, відтік коштів юридичних осіб стосувалася в основному строкових депозитів. “Причому більшою мірою вилучалися доларові вклади. Це можна пояснити сезонною активністю експортерів, які восени проводять більше операцій і розраховуються за контрактами”, – заявила заступник голови правління Банку Національний кредит Людмила Міщук.

Банкіри все більше розраховують на кошти населення. “Стабільно зростає основний ресурс внутрішнього фондування – обсяг коштів фізичних осіб в банках. Він, до того ж, і більш стійкий: близько 80% коштів фізичних осіб складають строкові вклади, та строки їхнього розміщення подовжуються на протязі всього року. Загалом же за 10 місяців зростання коштів юридичних осіб у банках склало 9,3 млрд грн на тлі минулорічного скорочення за аналогічний період на 4,1 млрд грн. Ці чинники дають підстави прогнозувати, що ситуація не носить критичного характеру і стабілізується найближчим часом”,- говорить директор з корпоративного бізнесу Надра банку Тетяна Кононова.

У цілому до кінця року банкіри планують наростити обсяг коштів на депозитах, але в основному за рахунок короткострокових ресурсів.

tsn.ua