Експорт української кондитерки до Росії поки не відновлено

Українській кондитерці й досі не відкрили доступ на російський ринок. Так, з 1 грудня жодна партія забороненої продукції корпорації «Roshen» не перетнула кордон.

Тож заяви глави Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергія Орєхова про відновлення експорту не підтвердилися. На думку експерта аграрних ринків Руслана Швеця, такі гучні заяви українського чиновника могли ще більше загострити торговельні відносини між Україною та Росією. Окрім цього, імідж України як надійного партнера міг бути зіпсованим.

«Виступати з заявами та говорити виробникам, що є певні домовленості з Росспоживнаглядом про відновлення експорту з 1 грудня, було вкрай не професійно. Сьогодні вже 3 грудня, а російський ринок залишається закритим для української кондитерки. Думаю, що подібні заяви можуть взагалі негативно вплинути на переговорний процес та відновлення поставок», − зазначив Руслан Швець.

Експерт також зауважив, що тепер не відомо, коли саме розпочнеться експорт українських кондитерських виробів до Росії. Наразі є інформація, що лише зараз Держспоживінспекція розпочала перевірки заводів корпорації «Roshen».

«Думаю, відомство запізно включилося в цю роботу. Тепер не відомо, коли закінчаться перевірки і можна буде говорити про відкриття кордонів», − наголосив фахівець.

Руслан Швець також додав, що вирішенням цього питання займається як сама корпорація «Roshen», так і асоціація «Укркондпром». Переговори щодо відновлення постачання української кондитерки до Росіїпроводив Кабінет Міністрів України, зокрема Мінекономрозвитку, Мінагрополітики та МЗС.