Держгірпромнагляд підбив підсумки за рік

Значну увагу під час наглядової діяльності на об’єктах високого ступеню ризику фахівці територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області приділили у 2013 році дотриманню вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони надр суб’єктами господарювання гірничорудної галузі краю.

Як повідомив в. о. начальника відділу гірничого нагляду теруправління Володимир ГОРЄВ, за січень-листопад державні інспектори здійснили загалом 168 перевірок роботи виробничих об’єктів галузі. Виявлено понад 1150 грубих порушень законодавства у сфері промислової безпеки та охорони надр. Найбільш характерними з них були: відсутність захисних огороджень на працюючому обладнанні; експлуатація несправного технологічного транспорту; незабезпечення працівників засобами індивідуального захисту тощо.

Були виявлені також факти розроблення корисних копалин без погоджених планів розвитку гірничих робіт у ТОВ «Ірина плюс» Ужгородського та ТОВ «Дельта КМБ» Берегівського районів. За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 93 посадові особи, у т.ч. – 66 перших керівників. Загальна сума накладених штрафів перевищила 50 тисяч гривень. Крім того, відносно двох порушників діючого законодавства відповідні матеріали були направлені для розгляду та реагування в органи прокуратури. Ще у чотирьох випадках у вище стоячі органи державної влади скеровувалися подання щодо анулювання раніше виданих спеціальних дозволів на користування надрами.

Питання наведення порядку та підтримання належної безпеки на всіх, образно висловлюючись, горизонтах гірничорудної галузі Закарпаття залишається на порядку денному і наступного, 2014 року.

Держгірпромнагляд