На Закарпатті своєчасно виплачуються зарплати, пенсії, соціальні допомоги

3 березня в облраді відбувся брифінг. У ньому взяли участь голова облради Іван Балога, начальник головного управління Державної казначейської служби України у Закарпатській області Іван Шоля, директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Віктор Мацола.

Відкриваючи брифінг, Іван Балога наголосив, що ця зустріч з представниками регіональних ЗМІ проводиться з тим, аби донести до закарпатців інформацію про соціально-економічну ситуацію в області в умовах сьогодення.

У цей складний час переважну більшість людей також цікавлять питання виплат зарплати, пенсії, пільгові виплати тощо. Станом на сьогодні за лютий надійшли гроші і це – добре, – наголосив Іван Іванович.

Присутні посадовці, розповідаючи про стан справ в очолюваних структурах, запевнили, що всі працівники виконують свої обов’язки та щоденну роботі. Та пообіцяли докладати всіх зусиль і надалі, щоб нормалізувати ситуацію в краї, насамперед в питаннях своєчасної виплати зарплати, пенсій та інших передбачених законодавством виплат.

Зокрема, за словами головного фінансиста області Петра Лазаря, місцеві бюджети станом на 1 березня виконано на 98,5 %, «не дотягнули ми півтора відсотки, а в сумі це складає – 2,5 млн. грн.. Серед районів не виконали свої планові показники Іршавський, Мукачівський, Рахівський і обласний бюджет. Щодо державного бюджету, то ситуація є наступною: виконання у відсотках складає до показників минулого року по спецфонду – 117%, до загального фонду – 92%. Уточнюються дані по відшкодування податку на додану вартість. Йде поточна робота, своєчасне фінансування, затримки по зарплатах, стипендіях тощо нема», – повідомив директор департаменту фінансів Петро Лазар.

Анастасія Пентек також заспокоїла пенсіонерів і наголосила, що «минулий місяць ми «закрили» вчасно, нарахування на березень здійснено, відомості передані на пошту і в банки, що проводять пенсійні виплати. На 4-5 березня очікується для виплат пенсій через пошту – 21 млн.грн., а для виплат пенсій через банки – 12, 2 млн.грн. Виплати проводяться з 4 по 25 число щомісяця. Для пенсійних виплат нам треба в місяць 376,4 млн.грн., військовослужбовцям – 22,8 млн. грн. Працюють єдині вікна, громадські приймальні, гарячі телефонні лінії ».

Керівник Закарпатської казначейської служби Іван Шоля розповів про те, що в останній день минулого місяця державне казначейство проплатило 52 млн. грн. на захищені статті, 6 млн.грн. – на фонди, 420 тис.грн. – лікарняні, а також стовідсотково зарплату одержувачам кошті (незахищені статті) -700 тис. грн., зарплату по спецфонду (незахищені статті) – 3,6 млн.грн. Інші соціально спрямовані кошти проплачені – на 50 відсотків.

Багатьох закарпатців особливо турбують питання соціальних допомог. Як повідомив Віктор Мацола, за два місяці поточного року всі зобов’язання держави перед отримувачами державних соцдопомог, пільг, послуг і компенсацій виконані, кошти проведено всім отримувачам своєчасно. Сюди направлено більше 300 млн. грн. Таким чином, 133 тис. сімей отримали допомогу. У лютому сума профінансованих і виплачених допомог склала 153635,4 тис. грн. Усі пільги – нараховані і отримані людьми. «Ми працюємо в штатному режимі, без вихідних, системно», – наголосив Віктор Мацола.

На завершення Іван Балога розповів про те, що він зранку провів нараду з усіма управліннями ОДА. «Перед нами стоїть завдання лобіювати через казначейство виплату грошей – заборгованості, які були станом на перше січня. Там чимала сума: це – обласний бюджет, заборгованість по капвкладах, за виконані роботи і послуги у 2013 році».

Обговорили учасники наради та дійшли спільної думки про те, що найближчим часом необхідно відкривати хірургічних корпус обласної лікарні, не чекаючи представників зі столиці. Там практично все зроблено: нехай закарпатці лікуються в нормальних умовах.

Йшлося на нараді і про те, аби профінансувати всі видатки, затверджені рішеннями облради для проведення заходів з нагоди 75-річчя Карпатської України та 200-річчя Т.Г.Шевченка. «Ці величні свята ми повинні відзначити щиро, дружньо, єдиною закарпатською родиною», – наголосив Іван Балога.

Прес-служба облради