У Києві створили Євромайдан закарпатців

2 березня 2014 року на київському Майдані відбулося «віче» активістів – євромайданівців, на якому було започатковано створення громадського об’єднання для здійснення громадського контролю за демократичними змінами в Закарпатті та діяльністю органів нової місцевої влади.

Учасники зібрання обговорили нинішню ситуацію в країні і розвиток демократичних змін на Закарпатті. Було наголошено, що в Закарпатті громадські організації розпочали процес народного контролю за діяльністю новопризначеної влади і вже зараз настає гостра потреба сприяти у вирішенні багатьох питань в київських владних кабінетах. З цією метою і було створено організаційну структуру у м. Києві, яка з часом повинна стати складовою частиною аналогічною закарпатської організації, що вже народжується в області.

Учасники зібрання прийняли рішення розпочати роботу із створення реєстру учасників революційних подій 2013-2014 років на київському Євромайдані. До списку будуть вноситись не тільки активісти майдану, а й спонсори, меценати, волонтери і т. ін. З цією метою буде проведене відповідне анкетування.

Другим і головним завданням визначено інтеграційний процес до громадського контролю за діяльністю органів влади, що буде здійснюватись місцевою громадськістю у Закарпатській області.

Передбачається, що об’єднання місцевих євромайданівців Закарпаття найближчим часом завершиться і тоді київське відділення розпочне узгоджену роботу з метою очищення місцевих органів влади від корупціонерів, проведення люстрації і добору відповідальних і досвідчених кадрів, реагуванню на запити громадян, утвердження правопорядку та організованості, координації співпраці з новопризначеним керівництвом області, антикорупційним та люстраційними комітетами. Особливою проблемою постають питання «народження» в різних районах області лже-революціонерів та самодіяльних загонів (ніким не санкціонованих). До співпраці передбачається залучення широкого кола журналістів та ЗМІ.

Новостворене об’єднання громадян одноголосно обрало своїм керівником Аржевітіна С. М. (с. Колочава), заступником Богача В. І. (с. Золотарьово). Відповідно до розподілу обов’язків окремими напрямками будуть займатися:

1) створення реєстру — Грегор Віталій і Мендель Ярослав,

2) люстраційна комісія – Богач Василь,

3) антикорупційна комісія – Шуфрич Едуард,

4) координатори з обласними організаціями — Шуберт Іван (в м. Києві) і Рахівський Юрій Васильович (в м. Ужгороді).

Новостворене громадське об’єднання «Київський Євромайдан закарпатців» запрошує до співпраці всіх небайдужих закарпатців з метою утвердження демократичних змін в рідному краї.

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган.