Більше 30 ув’язнених в Ужгороді отримають другий шанс

Ужгородського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції повідомив, що саме така кількість підпадає цього року під Закон про амністію.

Жодне цивілізоване суспільство не може функціонувати без чітко регламентованих правил поведінки тобто законів, порушення яких веде до хаосу і анархії. Тому і покарання за недотримання встановлених правил у різні часи і в різних народів було, є і буде різним та в першу чергу залежить від соціально-економічного і політичного устрою держави. І чим цивілізованіша держава, тим ширший діапазон форм і методів її впливу на людину, яка перейшла межу дозволеного, — причому впливу, що дає можливість порушникові з найменшими втратами для співвітчизників перевиховатись, стати повноправн членом суспільства.

Одним з «других шансів» які надаються порушникам є амністія. Це вид звільнення від покарання та його відбування, який на підставі закону про амністію застосовується стосовно індивідуально невизначеної певної категорії осіб і полягає у їх повному (повна амністія) або частковому (часткова амністія) звільненні від кримінальної відповідальності чи від покарання або в заміні покарання або його невідбутої частини більш м’яким покаранням. Це позбавлений персоніфікованого характеру акт вищого органу державної влади – закону, який відіграє роль юридичної передумови ухвалення правозастосовчим органом процесуального рішення про звільнення конкретної особи від кримінальної відповідальності або покарання, про заміну покарання або невідбутої його частини більш м’яким покаранням.

Досить актуальним є питання амністії сьогодні, так як Верховною радою України 08.04.2014 року був прийнятий Закон України «Про амністію у 2014 році». На підставі цього нормативного акту велика кількість засуджених осіб зможе повернутися до нормального життя. Для прикладу, з майже 350 осіб, що перебувають на обліку Ужгородського районного підрозділу Ужгородського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції під дію цього Закону підпадають більше 30 таких осіб, які засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості при наявності в них передбачених Законом пільг (буцімто наявність на утриманні малолітніх дітей, старих батьків, інвалідів тощо) та особи, які відбули певну передбачену частину строку покарання, з них 6 неповнолітніх осіб. Ці люди знову зможуть почати все спочатку, налагодити своє особисте життя.

Прес-служба відділу ДПтС України в Закарпатській області