Персона Форуму видавців у Львові: Мустафа Джемілєв

Політичний та громадський діяч, один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху Мустафа Джемілєв завітає до Львова на 21. Форум видавців.

Народився 13 листопада 1943, с. Ай-Серез, Крим. У 1962 році Мустафа вступив на гідромеліоративний факультет Ташкентського інституту інженерів іригації та механізації сільського господарства.

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена «За інтелектуальну відвагу» та ордена Турецької Республіки, лауреат почесних грамот Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, лауреат премії: імені Фрітьофа Нансена управління Верховного комісара ООН у справах біженців, імені Пилипа Орлика «За демократизацію українського суспільства», «Світло справедливості» та «Солідарності», володар «Хреста Солідарності Боротьби».

На його честь названо декілька вулиць у різних містах Туреччини. Його промова була включена у збірку «Моє останнє слово» та охарактеризована як одна з найкатегоричніших.
Наразі є Першим Уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу.

На 21.Форумі видавців 12 вересня о 14:00 в Актовій залі НУ “Львівська політехніка” відбудеться авторська зустріч “20 століття і кримськотатарський народ” з Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим, модеруватиме Мирослав Маринович.

Також 13 вересня о 10:00 у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбудеться презентація книжки професора Пола Роберта Магочія “Крим: наша благословенна земля”, на котрій промовцями будуть Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров.

http://bookforum.ua