Закарпатцям доведеться економити електроенергію та газ

У середу, 3 вересня, під керівництвом першого заступника голови Закарпатської обласної державної адміністрації Андрія Сербайла відбулася селекторна нарада, де розглядалося питання забезпечення особливого режиму функціонування енергетичної галузі області в осінньо-зимовий період 2014-2015 р.р.

Нарада пройшла за участю начальників департаментів і управлінь обласної державної адміністрації, заступників голів РДА, заступників міських голів, ПАТ «Закарпатгаз» та ПАТ «Закарпаттяобленерго».

Як повідомив заступник голови антикризового енергетичного штабу – директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Віктор Лукеча, постановою Кабінету Міністрів України від 9 липня 2014 року передбачено скорочення лімітів споживання природного газу для всіх категорій споживачів, крім населення, – для бюджетних споживачів на 10%, для підприємств ТКЕ та промисловості – на 30%.

Згідно з вимогами постанови, обласною адміністрацією затверджені розподіли обсягів природного газу та утворений антикризовий енергетичний штаб для забезпечення особливого режиму функціонування енергетичної галузі області в осінньо-зимовий період 2014-2015 р.р, а також розроблено організаційно-технічні заходи, спрямовані на зменшення споживання природного газу теплопостачальними організаціями на 30%.

Також в області ведеться робота по заміщенню традиційних джерел енергії альтернативними видами палива. З обласного бюджету у поточному році передбачено виділити містам Мукачево, Ужгород, Хуст 3 млн. грн. на заходи з енергоефективності, зокрема, на впровадження проектів із заміщення природного газу альтернативними видами палива у 9 дошкільних та навчальних закладах.

Як зазначив Віктор Лукеча, для забезпечення дотримання лімітної дисципліни, при штабі розпочав роботу диспетчерсько-аналітичний центр із залученням представників відповідних управлінь та департаментів обласної адміністрації та ПАТ «Закарпатгаз».

З 1 вересня запроваджено щоденний моніторинг споживання природного газу по всіх підприємствах, установах, організаціях області та управління балансами газоспоживання, що збалансує функціонування енергетичної галузі області, дозволить досягти належного рівня економії енергетичних ресурсів та забезпечити стале проходження опалювального сезону без зміни структури навчального процесу.

За словами посадовця, про скорочення споживання газу для населення мова поки що не йде, у рамках доведених лімітів газу має вистачити. Однак, кожен сьогодні має розуміти необхідність економії газу на побутовому рівні, дбати про утеплення домівок та заміну енергоємних приладів на більш економні.

Прес – центр ОДА