Дві сотні школярів змагались у туристичній вправності

А також дізнались про історії однієї з найдавніших стоянок Закарпаття часів палеоліту.

Осінні канікули для юних туристів, як ніколи насичені різними заходами, оскільки погода сприяє цьому. Окрім краєзнавчих екскурсій по рідному краю, проводяться також районні змагання. Саме 28 жовтня 2014 року відбулися районні змагання з «Туристичного побуту», які включали в себе три різні конкурси: «Розпалювання вогнища», «Встановлення намету» та «Укладка рюкзака».

Для участі у даному конкурсі з’їхалося близько 200 вихованців туристсько-краєзнавчих гуртків Іршавської райСЮТур (директор Іван Терпай) з різних куточків нашого району. Усі змагання, які організовує і проводить станція туристів носять не тільки спортивний характер, а й краєзнавчий. Саме тому в цьому навчальному році «Туристичний побут» був проведений поблизу палеолітичної стоянки, яка знаходиться в околицях села Малий Раковець, де діти змогли почути коротку історію заселення даної території нашими пращурами (даній стоянці близько 1 млн. років).

Для участі у даних змаганнях всі юні туристи були поділені на дві вікові групи: молодшу (учні 5-8 класів) та старшу (учні 9-11 класів). Кожну команду представляли 4 кращі (найспритніші) вихованці з гуртка. В цьому навчальному році у «Турпобуті» прийняло участь 35 команд молодшої і 14 команд старшої вікових груп. Кожна команда повинна була виступити з якнайкращими результатами у всіх вище перелічених конкурсах. Загальний підсумок підводився за сумарним часом, який витратила команда на 3 конкурси.

Результати даних змагань будуть занесені до «Кубку Іршавщини-2015» (першості по туризму), як і попередні змагання.

Підвівши підсумки по кожному конкурсу, визначились і переможці. Найкращі результати у молодшій віковій групі показали юні туристи з Ільницької ЗОШ І-ІІІ ст.. у складі: Іван Шестак, Христина Химинець, Станіслав Гіга та Станіслав Чепа (керівник гуртка – Леся Осійська). Друге місце посіла команда із Сухівської ЗОШ І-ІІ ст.. у складі: Юлія Штефко, Антоніна Ряска, Юрій Кремінь та Марія Пупена (керівник : Іван Марканич). Третіми в загальному підсумку стали вихованці гуртків з Малого Раківця у складі: Ганна Дорчинець, Владислав Василинець, Ярина Приймич та Владислав Савко (керівник: Яна Семедій).

У старшій віковій групі перемогу отримала команда з Довгого у складі: Алла Панич, Вікторія Гойс, Олег Боднар та Василь Роман (керівник гуртка: Ольга Боднар), другою стала команда Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст.. у складі: Сергій Маланка, Михайло Панько, Іванна Бердар та Андрій Світлинець (керівник гуртка: Діана Дурда). А третє місце посіла команда з Дубрівки у складі: Юрій Ливрінц, Анастасія Мельник, Неля Попович та Діана Терпай (керівник: Віталія Попович).

Незважаючи на втому (до стоянки довелося йти близько 4 км), всі без винятку отримали задоволення від проведених змагань. Одні діти раділи перемозі, інші продемонстрували свої вміння збирати гриби, третіх радували нові знайомства, а в загальному – юні туристи поверталися додому, сповнені приємними враженнями від проведеного дня.

Наступні районні змагання відбудуться грудні в с.Керецьки Свалявського району по в’язці туристичних вузлів.

Іршавська РДА