В Ужгороді презентували видання «Регіональна стабільність на кордонах України та ЄС»

В рамках головування Словацької Республіки у Вишеградській групі та напередодні візиту Прем’єр-міністра Словацької Республіки Роберта Фіцо в Україну, Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді (Генеральний консул Янка Буріанова) та Регіональний філіал НІСД в Ужгороді (директор Світлана Мітряєва), за сприяння Почесного консула Словацької Республіки у Великому Березному Олега Адамчука провели презентацію наукового видання «Регіональна стабільність на кордонах України та ЄС: сучасні виклики та інструменти забезпечення».

Нагадаємо, що 16 жовтня 2014 р. в Ужгороді відбулася міжнародна конференція, організаторами якої виступили Національний інститут стратегічних досліджень (Регіональний філіал в м. Ужгороді) та Посольство Словацької Республіки в Україні (Генеральне консульство в м. Ужгороді), Державна прикордонна служба України (Західне регіональне управління) та Закарпатська обласна державна адміністрація. У презентованому науковому виданні представлені виступи учасників цього міжнародного форуму.

На презентацію, яка проходила в залі готелю «Ужгород», були запрошені: представники органів державної влади та місцевого самоврядування Закарпатської області, Генеральних консульств країн Вишеградської групи, розташованих в західному регіоні України, Представництва МЗС України у м. Львові, експерти з питань міжнародних відносин та європейської інтеграції наукових закладів краю та ЗМІ. Зокрема, на даному заході були присутні

Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова ,

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї ,

Почесний консул СР у Великому Березному Олег Адамчук,

Почесний консул Чехії в Ужгороді, президент Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчар,

керівник юридичного відділу та консульської опіки Генерального консульства Польщі у Львові Влодзімеж Сульгостовскі,

радники Представництва МЗС України у Львові Іштван Балог та Галина Гороховська,

директор Інституту транскордонного співробітництва, Надзвичайний і Повноважний Посол Сергій Устич,

керівник Центру дослідження проблем регіонального і міжнародного співробітництва Володимир Гулима,

директор словацько-українського Інституту гуманітарних ініціатив Ярослав Джоганик,

декан факультету міжнародних відносин Ужгородського національного університету Микола Палінчак,

декан факультету міжнародної політики, менеджменту та бізнесу УжНУ Іван Вовканич,

завідуючий кафедрою міжнародних економічних відносин факультету міжнародних відносин УжНУ Володимир Приходько,

завідуюча кафедрою словацької філології філологічного факультету УжНУ Світлана Пахомова,

професор кафедри країнознавства факультету міжнародної політики, менеджменту та бізнесу УжНУ Ігор Тодоров,

професор кафедри історії України історичного факультету УжНУ Сергій Федака,

заст. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Надія Токарчик,

заст. керуючого справами виконкому, депутат Закарпатської обласної ради Ганна Глухова

Відкривало презентацію музичне вітання лауреата міжнародних конкурсів, заслуженої артистки України Етелли Чуприк.

Далі, слово взяла модератор зустрічі – директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, заслужений діяч науки і техніки України Світлана Мітряєва. Яка у своєму виступі, зокрема, сказала про таке:

«У другій половині минулого року Угорщина передала головування у Вишеградській групі своїй сусідці – Словаччині. Напередодні цієї передачі Регіональний філіал НІСД в Ужгороді спільно з Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді провели міжнародну конференцію «Пріоритети головування Угорщини у Вишеградській четвірці», за підсумками якої було видано наукову збірку матеріалів, згодом представлену у Генконсульстві Угорщини в Ужгороді.

Активно продовжуючи дослідження з тематики європейської інтеграції та розширення формату співробітництва України з країнами Вишеградської групи, враховуючи переформатування діяльності Національного інституту стратегічних досліджень в безпековий вимір, в умовах зовнішньої агресії, Регіональний філіал НІСД в Ужгороді ініціював проведення міжнародної конференції «Регіональна стабільність на кордонах У країни та ЄС : сучасні виклики та інструменти забезпечення», організаторами якої виступили Національний інститут стратегічних досліджень, Посольство Словацької Республіки в Україні, Державна прикордонна служба України та Закарпатська облдержадміністрація.

Метою конференції було проведення аналітичної оцінки рівня дестабілізуючого впливу військового конфлікту в Україні та дискусії щодо питань майбутнього європейської системи безпеки та стабільності на східних кордонах ЄС – задля пошуку нових інструментів і поєднання зусиль країн Вишеградської групи у формуванні нового концепту європейської безпеки. У даному виданні представлені виступи і тези доповідей на тій конференції…

Україна дуже цінує готовність країн Вишеградської четвірки надати нам допомогу в підготовці та реалізації пакету реформ. Так, Словаччина буде основною країною, яка надаватиме допомогу у сфері енергетики та енергобезпеки, Польща – у сфері децентралізації влади на регіональному рівні, Чехія – у сфері реформування громадянського суспільства, освіти та ЗМІ, а Угорщина буде основною країною, яка надаватиме допомогу економічному розвитку України, підтримці малого і середнього бізнесу та імплементації угоди про зовнішню торгівлю.

Але з іншого боку – нам, українцям, треба розуміти, що ніхто не зможе провести наші реформи, окрім самих нас!»

Після цього С.Мітряєва передала слово Генеральному консулу Словацької Республіки в Ужгороді Янці Буріановій, яка більш детально розповіла про сучасний стан та перспективи розвитку співробітництва країн Вишеградської четвірки з Україною.

Крім цього, на презентації наукового видання «Р егіональна стабільність на кордонах У країни та ЄС : сучасні виклики та інструменти забезпечення» виступили радник Представництва МЗС України у Львові Іштван Балог, завідуючий кафедрою міжнародних економічних відносин факультету міжнародних відносин УжНУ Володимир Приходько та керівник Центру дослідження проблем регіонального і міжнародного співробітництва Володимир Гулима. Після чого обмін думками продовжився у неформальній обстановці.

Володимир Кривошапко, korzonews.info

http://korzonews.info