Закарпатець розповів про будні у зоні АТО

Про перемир’я на фронті не йдеться, бійці 128 бригади щосекунди перебувають у повній готовності

Нещодавно Президент присвоїв сержанту Івану Немешу орден «За мужність» ІІІ ступеню. У складі 128 гірсько-піхотної бригади він брав участь у бойових діях під Дебальцевим, там був поранений і після тривалого лікування близько 2,5 місяців тому знову повернувся на фронт.

Кілька днів тому Іван Немеш повернувся додому та розповів про своє чергове перебування на Донбасі.

Як зазначає боєць, після тривалого лікування знову поїхав у зону військових дій, аби допомогти побратимам. Він мав на меті підмінити та дати можливість відновити свої сили тим хлопцям, які виснажились, тримаючи тривалий час оборону. Останні 2,5 місяці Іван служив у Артемівську. Там разом з бійцями 128-ї бригади охороняв військову базу, де знаходяться запаси зброї та техніки. Наряди на посту хлопці несли іноді й по дві доби. Жили у окопах та бліндажах, мали у розпорядженні й вагончик. Харчувались польовою кухнею. Продукти, переважно, привозили бійцям волонтери.

Іван пригадує, що посилки приходили й з рідної Тячівщини. Так, кілька тижнів тому благодійний вантаж, який зібрала громада Углі, привіз земляк бійця, волонтер Віталій Богдан. Військові допомагають й місцевим, дають їм продукти харчування та речі першої необхідності. Якщо одні вдячні за підтримку та допомогу українським військовим, то інші «віддячують» бійцям за доброту тим, що здають їх місця розташування бойовикам.

Ситуація у Артемівську нині напружена. Хоч у час так званого «перемир’я» військові дії й не проводились, однак сепаратисти періодично обстрілювали місто з важкої артилерії. А нещодавно вони робили спробу захопити с. Луганське, що знаходиться під м. Артемівськ. Однак українським бійцям вдалось захистили територію й відбити атаку супротивника.

Іван Немеш нині перебуває у відпустці. Після її закінчення планує працювати у Тячівському районному військовому комісаріаті.

Л.Білак, газета “Дружба”, Тячівська РДА