Візові центри поки що не готові до нововведень по оформленню шенгенських віз

Оформлення шенгенських віз по-новому: додаткові черги та удар по туристичному бізнесу.

Візові центри поки що не повністю готові до нововведень.

Відучора ЄС запровадив власну візову інформаційну систему в Україні, Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдові.

При подачі заявок на отримання віз, окрім стандартного пакета документів, кожен має надати відбитки пальців, а фото – відцифровуватиметься, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Документи збиратимуть безкоштовно і раз на 5 років. Сервери ЄС до цього технічно готові, а от візові центри, кажуть фахівці, не зовсім. Замість звичної черги до віконечок на подачу документів, віднині – ще одна.

За словами експертів, додаткові процедури та черги передусім вдарять по туристичному бізнесу. У цьому сезоні Євросоюз втратить третину потенційних туристів з України на користь безвізових країн, передусім Туреччини та Єгипту.

Першими відсіються люди з обласних чи районних центрів. Зате новації, якщо не знищать, то паралізують чорний ринок продажу віз, сподіваються у Єврокомісії.

“Біометричні дані, відбитки пальців не можна підробити, так що це також безпека документів, безпека пасажирів, це теж захист вашого “я”, вашої ідентичності”, – пояснив прес-аташе Єврокомісії Давид Стулік.

Дипломати ж просять не робити висновків із першого дня роботи. Кажуть, враховуватимуть зауваження і за кілька тижнів адаптуються. В українців прогнози не такі оптимістичні. Особливо у тих, чиї літні плани через цю адаптацію руйнуються.

http://tsn.ua