На Тячівщині план мобілізації виконаний тільки на третину

А от техніку мобілізували на всі 100%

Сьогодні, 1 липня, в Тячівській райдержадміністрації проведено нараду за участі керівників органів місцевого самоврядування району. Йшлося, передусім, про підсумки п’ятої черги мобілізації на території району та заходи й завдання на проведення шостої хвилі. Крім того розглянуто й питання щодо добровільного об’єднання громад та ремонту автошляхів, який наразі активно проводиться в населених пунктах Тячівщини.

Нарада пройшла під керівництвом першого заступника голови державної адміністрації Василя Дем’янчука та в.о. голови районної ради Ігоря Грабаря.

Військовий комісар Тячівського районного військового комісаріату, полковник Ігор Тищук інформував щодо основних питань проведення заходів з мобілізації в районі.

19 червня розпочалась 6 хвиля часткової мобілізації по всій країні і на даному етапі військовий комісаріат проводить роботу по уточненню військово-облікових даних військовозобов’язаних запасу, які знаходяться на обліку, підготовкою списків та уточненню військово-облікових спеціальностей. Певну ділянку роботи з належного виконання заходів мобілізації повинні виконати й керівники органів місцевого самоврядування. Тож сьогодні головам місцевих рад доведено розпорядження голови райдержадміністрації стосовно підготовки до проведення заходів 6 хвилі часткової мобілізації та показники щодо призову та поставки мобілізованих. Як наголосив полковник, показники по кожній раді виводились враховуючи цифри поставлених на облік військовозобов’язаних та кількості призваних в попередні черги мобілізації.

Станом на червень місяць, по завершенню 5 черги мобілізації, Тячівським районом було поставлено до військових частин Збройних Сил України, Національної Гвардії та державної прикордонної служби 37 чоловік, з них 2 офіцери. Таким чином завдання по району виконано лише на 33%. План щодо поставки військової техніки виконаний на 100%.

Плановий показник 6 черги мобілізації для Тячівського району – 145 осіб, з яких 11 офіцерів. Станом на сьогоднішній день до команд призначено менше 10% від цієї кількості. Поставка бійців відбуватиметься в 4 етапи – 8, 14, 16 та 19 липня, тобто до 19 липня стоїть завдання поставити 100% військовозобов’язаних до військових частин.

Підкреслено, що окремі голови місцевих рад району позитивно відносяться та сприяють проведенню заходів часткової мобілізації, співпрацюють з військкоматом, однак є і такі, що ігнорують вимоги чинного законодавства щодо участі в даній роботі. За такими фактами проводиться розслідування і винні будуть покарані відповідно чинного законодавства.

Звернуто увагу, що причинами невиконання планового завдання з точки зору військових та місцевих органів влади в першу чергу є те, що ні населення, ні військові організми, ні органи самоврядування не були готові до вирішення питань часткових мобілізацій. Крім того, з невідомих причин, впродовж років був занедбаний та майже повністю втрачений військовий облік. Також, на даний час, населення не готове до участі в збройному захисті своєї держави, хоча й проводиться інформаційна робота. Важливу роль відіграють менталітет місцевого населення та віддаленість краю від зони бойових дій.

– Але, незважаючи на ті всі причини ми маємо чітко розуміти, що захист держави – наш конституційний обов’язок і кожен з нас має усвідомити свою відповідальність за виконання державних заходів часткової мобілізації, – наголосив Ігор Тищук.

Також він відзначив, що зараз як ніколи військові АТО та їх рідні потребують турботи та підтримки з боку голів сільських, селищних рад та місцевих мешканців. Цьому слід приділити велику увагу та допомогти всім можливим.

З приводу цього полковник висловив вдячність т.в.о. голові Тячівської райдержадміністрації Василю Йовдію за постійну допомогу та підтримку бійців АТО – мешканців району, які проходять службу в армії.

Про це повідомили у Тячівській РДА