Міжнародний валютний фонд незадоволений виконанням Україною зобов’язань для продовження фінансування

Переговори з фондом продовжаться після проведення місцевих виборів.
Про це повідомляють джерела видання http://apostrophe.com.ua

Оскільки терміни кредитування зсуваються, то третій і четвертий транші кредиту, кожен з яких складає 1,7 млрд дол., можуть об’єднати в одну суму в кінці року.

При цьому в МВФ вже не сприймають аргумент про те, що складнощі в проведенні реформ пов’язані з війною на Донбасі, і вимагають конкретних результатів.

Місія фонду завершила свою роботу в Україні в кінці минулого тижня і покинула Київ “засмученою”. Про це виданню повідомило джерело, знайоме з результатами десятиденної роботи представників МВФ в Україні.

Місія, яка аналізувала виконання Україною зобов’язань для отримання третього траншу кредиту EFF з 22 вересня, не отримала чітких відповідей на питання.

Зазначимо, що завершення роботи місії не супроводжувалося жодними заявами ні з боку фонду, ні з боку уряду і Нацбанку України.

За інформацією співрозмовника видання, у МВФ задоволені виконанням реформ, ефективністю боротьби з корупцією, реформування банківського сектору.

Зокрема, не створено умови для повноцінної роботи Антикорупційного бюро, немає прокурора з питань корупції. При тому, що це вимоги, які Україна зобов’язалася виконати до кінця вересня.

Також у МВФ є питання до змін податкової системи та підготовки держбюджету на 2016 рік.

“МВФ стурбований відсутністю єдиної позиції щодо змін системи оподаткування, відзначається великий дефіцит Пенсійного фонду. Є розбіжності з приводу формування дохідної та видаткової частини бюджету, а також з приводу його дефіциту. МВФ більш стриманий, ніж наш уряд, щодо того, що в Україні намітився значний прогрес у плані збільшення доходів і суттєвих успіхів щодо детінізації економіки”, — зазначило джерело.

Зокрема, експерти МВФ не впевнені, що зміни податкового законодавства дадуть приплив коштів дуже швидко, тому пропонують уряду зосередитися на пошуку тимчасових компенсаторів, щоб уникнути скорочення витрат.

Є питання до Нацбанку. Погоджуючись з тим, що банківська система в більшій мірі вже очищена, МВФ хотів би бачити подальші кроки.

“МВФ відзначає, що ще не завершені процедури стрес-тестування, діагностики банків, а також докапіталізація”, — зазначив співрозмовник.

Також в ході роботи в Україні представники МВФ відзначали посилення популістської риторики народних депутатів напередодні місцевих виборів. “Саме тому місія вирішила продовжити роботу в Україні лише після завершення місцевих виборів”, — повідомило джерело видання.

Якщо переговори з МВФ продовжаться лише в кінці жовтня, то рішення по виділенню коштів, можна очікувати не раніше середини листопада. Однак, враховуючи те, що наступний перегляд програми намічений на грудень, то третій і четвертий транші можуть бути об’єднані.

Нагадаємо, на засіданні Кабміну 7 жовтня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підтвердив, що відсутність антикорупційного прокурора може загальмувати процедуру виділення коштів МВФ.

http://gazeta.ua