Вчені виявили найбільшу подвійну зірку

Міжнародна група астрономів за допомогою Дуже Великого Телескопа (VLT) ESO виявила дуже гарячу і масивну подвійну зірку. Її компоненти розташовані так близько, що стикаються один з одним.
Екстремальна подвійна система VFTS 352, можливо, наближається до кінця свого існування: її компоненти або зіллються в одну гігантську зірку, або утворюють подвійну чорну діру.

Про це повідомляється на сайті ESO.

Відзначається, що подвійна система VFTS 352 розташована приблизно в 160 000 світлових років від нас в туманності Тарантул. Нові спостереження з телескопом VLT ESO показали, що ця пара молодих зірок – одна з найбільш дивних і незвичайних з усіх відомих нам подвійних.

“Система VFTS 352 складається з двох дуже гарячих, яскравих і масивних зірок, що здійснюють повний оборот навколо загального центру тяжіння трохи більше, ніж за один земний день. Відстань між центрами зірок пари – всього 12 мільйонів кілометрів. Це так близько, що фактично поверхні зірок стикаються, утворюючи між собою «міст». VFTS 352 є не тільки наймасивнішим об’єктом із нечисленного класу “понадконтактних подвійних” (її загальна маса близько 57 мас Сонця), але і найгарячішим — поверхнева температура зірок, що входять в систему, перевершує 40 000 градусів Цельсія”, – йдеться в повідомленні.

 

 

 

 

 

 

 

 

В ESO зазначили, що такі екстремальні зірки, як компоненти системи VFTS 352, грають ключову роль в еволюції галактик. “Вважається, що саме вони є головним виробником таких елементів, як кисень. У подвійних цього типу також відбувається екзотичне явище «зоряного вампіризму» – менший компонент системи «висмоктує» речовину з поверхні свого великого сусіда (eso1230)”, – вважають вчені.

Однак, у випадку VFTS 352 зірки системи майже одного розміру. “Тому «висмоктування» речовини не відбувається, і воно стає загальним для обох зірок: згідно з оцінками, у “спільному користуванні” знаходиться приблизно 30 відсотків їх речовини”, – додали в Європейській космічній організації.

Зазначається, що такі системи вкрай рідкісні: ця фаза життя зірок виключно коротка і ймовірність «зловити» її дуже низька. Так як зірки системи дуже близькі, астрономи вважають, що потужні приливні сили посилюють перемішування речовини в їх надрах.

“VFTS 352 – найбільш яскравий з відомих прикладів гарячої масивної подвійної, в якій може відбуватися таке внутрішнє перемішування”, – говорить провідний автор роботи Леонардо Альмейда з університету Сан Пауло (Бразилія). “Це чудове відкриття”.

http://www.unian.ua