Закарпаття ризикує втратити 30 мільйонів гривень

На відновлення об’єктів соціально-культурної сфери Закарпатської області Державним фондом регіонального розвитку передбачено 114 мільйонів 947 тисяч 798 гривень. З цієї суми урядом профінансовано 71 мільйон 960 тисяч гривень.

Гроші знаходяться в роботі, деякі райони освоїли їх уже на 100 відсотків і закрили об’єкти. Близько 12 мільйонів гривень ще надійде в листопаді, а решта, більше 30 мільйонів, заплановані тільки на грудень. Освоїти виділені в грудні кошти на підставі чинного законодавства, особливо з урахуванням необхідності оголошення й проведення тендерів, неможливо, тому їх доведеться повернути. Така ситуація повторюється з року в рік, причому не тільки на Закарпатті, а й по всій Україні. У Держбюджеті не вистачає коштів, тому уряд виділяє їх із тим розрахунком, щоб після закінчення фінансового року частину повернути назад.

Голова ОДА Геннадій Москаль, прокоментував, що об’єкти для фінансування з Фонду регіонального розвитку були підібрані раніше, по багатьох згодом доводилося коригувати проектну документацію, що теж затягнуло процес виділення коштів. Відтак Москаль звернувся до нардепів від області, щоб ті посприяли, аби заплановані на кінець року кошти були виділені ще в листопаді – тоді вони будуть освоєні.

Джерело: прес-служба Закарпатської ОДА