Зі стовбурових клітин вчені виростили нейрони сітківки

Група вчених з Медичної школи при Університеті Джонса Хопкінса запропонувала метод вирощування нейронів сітківки зі стовбурових клітин людини.
Нейрони сітківки необхідні для передачі зорових сигналів у головний мозок, а їх пошкодження може призвести до втрати зору, пише Медпортал .

Вчені скористалися системою редагування геному CRISPR-Cas9, що дозволило їм ввести в ДНК стовбурових клітин ген, відповідальний за експресію червоного флюоресцентного білка. Це дало можливість спостерігати за ходом диференціювання стовбурових клітин в нейрони сітківки. Виростити клітини вдалося за 30 днів.

Авторам вдалося виділити популяцію клітин, що складається лише з нейронів, які містять флюоресцентний білок. Вони показали, що функціонально ці клітини нічим не відрізнялися від нейронів сітківки, присутніх в організмі.

Дональд Зак пояснює, що розроблений ними метод дозволить ефективніше тестувати нові препарати, що перешкоджають розвитку сліпоти. Також автори сподіваються, що незабаром стане можливим пересаджувати вирощені клітини. Це допоможе відновити зір у пацієнтів з глаукомою або розсіяним склерозом.

http://health.unian.ua